Часове преди старта на "Уимбълдън", отново политиката показа главата си в тениса.

Пореден трус раздели водещите фигури в спорта след няколкочасово заседание на 10-членния управителен борд на Съвета на играчите. Това е органът, който има особена тежест сред състезателите и отговаря за интересите им. Той е ръководен от Новак Джокович.

Четирима обявиха напускането на съвета след заседанието, видимо недоволни от случващото се.

Робин Хаасе, който бе отговорник за играчите от 1-50 в ранглистата, Дани Валверду, представител на треньорите (дългогодишен наставник на Григор Димитров), Джейми Мъри и Сергей Стаховски. 

"Присъединих се към Съвета по няколко причини и исках да помогна да направим спорта ни по-добър - написа в Туитър Хаасе. - Плановете, които предлагах и поставих на масата за обсъждане, не предизвикаха внимание. Няма смисъл да продължавам така."

"Реших да прекратя участието си в Съвета, опитах да предтавлявам треньорите по най-добрия начин", обяви също в социалните мрежи Валверду.

"Аз също обмислях да напусна - призна и самият Джокович. - Очевидно е, че структурите в нашия спорт продължават да разочароват. Чувствам обаче, че трябва да остана поне за момента, защото сме в преходен период. В този Съвет е важно да има топ играч, защото той защитава интересите на стотици състезатели по света."

В същото време другите двама големи асове в мъжкия тенис - Роджър Федерер и Рафаел Надал, открито се възмутиха преди няколко седмици, че мнението им не е било потърсено при гласуване да не се продължи мандата на Крис Кърмоуд, президент на ATP.

Той ще се оттегли в края на годината, но според Рафа и Роджър, това не е било подложено на широко обсъждане, а е решено в тесния състав на споменатата десетка от ръководния орган на Съвета.

Естествено, дирижиран от Джокович.

Всички тези събития от последните месеци оставят впечатлението, че Надал и Федерер не са доволни от ръководната роля на Ноле, както и от тяхната "изолация" при взимането на важни решения. Особено при увеличената многократно власт на гласа на играчите напоследък в управата на спорта.