Легендата на американския тенис Робърт Рилънд е починал от пневмония на 100-годишна възраст. Той е първият чернокож професионален тенисист, а по-късно треньор на такива звезди като Артър Аш, Серина и Винъс Уилямс.

Рилънд починал на 2 август в дома си в Масачузетс, потвърди пред "Ню Йорк Таймс" съпругата му Нанси Ингерсол. Тя каза, че причината е аспирационна пневмония.

Роден в Чикаго през 1920 година, Рилънд започва да играе тенис на 10-годишна възраст и печели щатските титли в Илинойс и на американска тенис асоциация за юноши през 1939 година. Той получава стипендия за университета в Ню Орлиънс, но заминава след година, за да служи по време на Втората световна война.

След войната той получава стипендия от Университета в Детройт и е трябвало да се бори с проявите на расизъм, които са били част от ежедневието му. Той дори често се е хранил отделно от съотборниците си, когато ресторантите не са го обслужвали.

Рилънд става един от първите двама чернокожи играчи, които участват в националните първенства на NCAA, достигайки четвъртфиналите през 1945 година и до третия кръг година по-късно.

След колежа Рилънд започва треньорска кариера, докато играе в основната схема за чернокожи играчи на Американската тенис асоциация. Той пречупва расовата бариера в професионалния тенис за мъже през 1959-а, като на 39 години става първият чернокож, играл на World Pro Tour.