Рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем Рафаел Надал няма да играе на един от любимите си турнири - този в Барселона. Матадора от Манакор продължава да се възстановява от контузия на ребрата и все още няма яснота кога точно ще се завърне в игра, заявиха от екипа му.

Надпреварата в каталунската столица категорично попада в графата “любими” за Надал, който има зашеметяващите 12 титли, завоювани в комплекса “Реал Клуб де Тенис Барселона”, където главния корт носи името “Писта Рафа Надал”.

Това означава, че той няма да защитава титлата, която спечели миналата година след трисетов финал срещу Стефанос Циципас (Гърция).

Испанецът триумфира в Барселона за първи път в кариерата си през 2005 година, когато още бе тийнейджър и след това неизменно печелеше пет поредни години преди Фернандо Вердаско да прекъсне серията му.

Всъщност от 2005 година насам Вердаско е един от тримата тенисисти, които не се казват Рафа Надал и са печелили надпреварата. Останалите двама са Кей Нишикори през 2014 и 2015 година и Доминик Тийм през 2019 година.

През 2020 година турнирът не се състоя заради пандемията от COVID-19.