Григор Димитров изживява вероятно най-трудната година в кариерата си като резултати, а в такива моменти, кажи-речи всеки има мнение.

Но съвсем различно е, когато някой сериозен човек в света на мъжкия тенис даде своята теза за причините. Особено, когато говорим за някой, който добре познава Григор.

Луис Карвальо е директор на турнири от години, с основен принос за сериозното вдигане на имиджа на надпреварите в Китай, като в момента ръководи надпреварата в Ченгду.

Благодарение на познанството си с Григор и щаба му, той успя да включи българина в програмата на турнира и тази година - след 23-и септември Димитров ще играе там.

Карвальо коментира формата на българската звезда, като започна с един позабравен въпрос - дали сравненията с Роджър Федерер от ранна възраст не повлияха негативно с допълнително напрежение върху Димитров?

"Очевидно това бе проблем за млад играч, защото вдигна много очакванията към него - казва директорът на турнира в Ченгду. - Не мисля обаче, че той не се справи с това, защото е силен характер.

Григор има труден сезон сега, поне като резултати. Но хората не бива да забравят какъв тенисист е той - звезда, играч на ниво топ 10 със сигурност. Загуби няколко пъти равностойни мачове, както бе в последния случай с Вавринка в Синсинати.

Уменията му не са се изпарили, просто му липсва малко увереност, което ще дойде с няколко поредни победи. Хората го харесват, публиката навсякъде се радва, когато го види в списъка за турнирите - харизматичен е, дава на феновете качествен тенис. Радвам се, че ще дойде отново тук."

По време на турнира в Ченгду в края на септември, е и надпреварата в Зунай, където пък избраха да играят Ник Кирьос, Стефанос Циципас и Анди Мъри.

Григор ще е в надпревара с Джон Иснър, Феликс Ожие-Алиасим, Тейлър Фритц и т.н.