За жалост в последно време светът на тениса се превърна в арена на скандали и все по-често се говори по теми извън великата игра.

Решението на "Уимбълдън" да извади руските и беларуските играчи от надпреварата само заради паспорта им предизвика остри реакции, но сега такива има от испанските преди Мастърса в Мадрид на 1 май.

Оказа се, че организаторите на надпреварата са пренебрегнали испанските играчи, като им дават само една от т.нар. "уайлдкард" от общо девет. При жените получиха три от общо пет.

За това в социалните мрежи се оплака ветеранът Фернандо Вердаско, който е роден в Мадрид и вече 20 години представлява Испания на корта.

Една от "уайлдкардите" получи трикратният шампион в Шлема Анди Мъри, който все пак реши да играе на клей през тази година. Тук изненада няма. Освен него обаче шанс получават французина Лука Пуй (№157 в света) и друг британец в лицето на младия Джак Дрейпър, който е №124 в ранглистата.

При жените "уайлдкард" получи украинката Марта Костюк, както и пуерториканката Моника Пуиг, която е олимпийска шампионка.

Някои от испанските играчи, сред които Вердаско, Пабло Андухар, Карлос Табернер и Паула Бадоса, излязоха с общо становище:

"Ние намираме за странно и много разочароващо, че в най-големия испански турнир не се дава никаква подкрепа на местните играчи, най-вече за основната схема. Не разбираме на какъв принцип промоутърската компания и собствениците на турнира изготвят критериите си за поканите. Ако погледнете другите турнири от тази категория, ще видите, че навсякъде се подкрепят местните играчи".

Много испански фенове на тениса подкрепиха своите играчи, като един от тях написа: "Дава се покана на французин, който е №157 в света, англичанин №124, испанец №353 и други четирима играчи за квалификациите, които са с ранкинг 836, 686 440 и 420. В същото време няма "уайлдкард" за Фернандо Вердаско, който играе в Мадрид през последните 18 години и се затруднява да се върне в топ 100 след две операции. Това е неуважение и към други испански играчи, които са в топ 100 на ранглистата - Пабло Андухар, Жауме Мунар, Роберто Карбаес Баена, Карлос Табернер и Бернабе Сапата Миралес".