Издирваният от властите в Загреб хърватин Здравко Мамич се изправи в защита на Новак Джокович насред критиките към световния №1 в тениса след турнира "Адриа Къп". Заразяването на Григор Димитров, самия Джокович, Виктор Троицки, Горан Иванишевич и още участници и сподвижници на надпреварата предидизвика остра реакция по света заради неспазването на мерките срещу пандемията.

Мамич, който е бивш директор на футболния Динамо (Загреб) и отговорен за най-големите успехи и скандали около клуба, в момента живее в Босна и Херцеговина.

Той е със заповед за арест в родината му по обвинения в укрити данъци и черно тото, но успя да избяга в Сараево, преди да бъде задържан. Притежаваният босненски паспорт бе укритието му и страната отказа да го предаде на хърватските власти.

Мамич даде интервю за канала Elta и коментира футболни и спортни теми, както и разразилите се полемики около турнира на Джокович.

Снимка: Getty Images

"Писна ми от тези идиоти, които го ругаят - каза скандалният бос. - Фамилията Джокович трябва да се произнася с уважение в нашия регион. Всички тези, които говорят лошо за Ноле, трябва да си измият и дезинфектират устите! Той и семейството му направиха чудесна инициатива. Те винаги са опитвали да са от полза на хората, да правят добри неща.

Вместо да ги ругаете, благодарете им!"

В същото време водещият специалист по епидемии в Сърбия - Бранимир Несторович, произнесе най-твърдата защитна реч за Джокович в последните седмици. На няколко пъти пулмологът коментираше темата с турнира "Адриа Тур" и балансирано обясняваше, че грешки са допуснати, но не е нужно да има чак толкова сурови критики.

Сега Несторович каза директно:

"Никой не е умрял, нали? Всеки има право да рискува, да излиза и да се зарази, това си е негова отговорност. Един професионален спортист не може да седи затворен, да не тренира и да не играе. Престанете да плюете по Джокович, това са преувеличени неща и вече взеха да омръзват."