Петра Квитова вдигна купа и върна някакво усещане за нормалност около тениса, след като победи на финала Каролина Мухова в Прага.

Турнирът бе за Купата на президента, а резултатът от двубоя за титлата бе 6:3, 6:3 за двукратната шампионка от "Уимбълдън". Най-малкият проблем бе, че при 4:1 във втория сет срещата беше прекратена за близо два часа заради излелият се над чешката столица дъжд.

Надпреварата мина при строги мерки за безопасност в пандемичната обстановка.

Двете тенисистки излязоха с маски на корта, използваха автомобили на паркинга за съблекални и се оттеглиха пак без да ползват удобствата на тенис-клуб "Спарта".

Снимка: AP/БТА

Наоколо имаше полицаи и медицински служители, както и няколко деца от клуба, които гледаха през оградата, а не от трибуните.

Състезателките бяха в пълна изолация на корта, само със съдия на стола и няколко момичета, които подаваха топките. С маски...

Квитова допусна първи пробив и изоставаше с 1:3, но изравни, след което реализира втори брейк и взе първия сет.

Във втория фаворитката поведе с 4:1, но се намеси дъждът. Мухова реагира след паузата и направи рибрейк, за да изпусне отново юздите на мача с пробив за Квитова, донесъл и крайното 6:3, 6:3.

При мъжете имаше изненада - Михаел Врбенски, който е №405 в ранглистата, победи номер 1 на турнира Иржи Весели (65) на четвъртфиналите.

В двубоя с Коларж (229) на финала той отново спечели и вдигна трофея - 6:4, 6:7 (5:7), 10:8. 20-годишният Врбенски бе аплодиран от десетината присъстващи зад оградата особено топло - той е възпитаник точно на тенис-клуб "Спарта", където тренира и играе в момента.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА