Виктория Томова се класира за финал на турнира на клей в Будапеща. Първата ни ракета ще спори за титлата в унгарската столица, след като в полуфиналите победи Осеана Доден (Франция) след 4:6, 6:3 и 4:1 и отказване на съперничката заради контузия.

Томова пропусна три брейкбола при 4:3 в своя полза и 40:0 при подаване на французойката в първия сет. Доден изравни до 40:40, след което спечели 10 от последвалите 12 разигравания, за да поведе в резултата след 6:4 в своя полза.

Българката обаче влетя вихрено във втората част, повеждайки с 4:1 и нямаше проблем да изравни сетовете след 6:3. Историята се повтори и в третия сет, като този път Виктория поведе с 2:0 и пропусна шест възможности да пробие, а при 4:1 противничката и се отказа заради здравословен проблем.

Томова влезе в турнира като №109 в света, а достигането до финал ще и донесе рекордно класиране в световната ранглиста и от понеделник тя ще бъде №93. В спор за титлата тя ще играе срещу германската квалификантка Тамара Корпач, която е №118 в подреждането.

Двете имат един мач помежду си досега, който завършва с победа на германката. Това се случи през 2018 година, когато Корпач надви ТОмова с 6:4 и 6:3 в квалификациите.