Тони Надал, дългогодишен треньор на племенника му Рафаел, даде интервю пред италианския "Гадзета дело спорт" след края на турнира US Open.

Голямото име в тениса коментира не само надпреварата в Ню Йорк, но говори и по други интересни теми.

За Рафа и титлата му

Чета сега, че мнозина го наричат "извънземен". Напротив - Рафаел е съвсем земен и нормален човек. Успехът му се дължи на това, че имаше цели от съвсем малък и винаги ги е следвал без компромис. Неговата воля и желание да побеждава са от желязо. Адаптира се чудесно с годините, имаше големи физически проблеми, които доведоха и до такива с психиката му (от травмите). Но ето - преодоля и това.

За Медведев

Той е най-добрият от "следващите". Свалям му шапка как игра това лято и как издържа психически. Изправи се в куп важни мачове срещу най-добрите и не трепна. Ако има някой, който може да постави под напрежение Рафа, Новак и Роджър, това е той.

Даниил показа превъзходство над хора като Тийм и Зверев, за които се говореше като "следващ №1". Най-вече като психика.

Най-силните години на Надал

Между 2008-а и 2010-а. Това беше невероятно време за него. Той бе млад, експлозивен. Сега е далеч по-завършен играч и ударите му са по-прецизни. Но преди 10 години силата му бе чудовищна. Рафа е променил играта си, което е комплимент за него - успя да се адаптира.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За битката на Рафа да е №1 по титли в Шлема

Ясно, че мисли за това. Той не спира да иска да побеждава, да е пред другите и да е на върха. Независимо какъв е турнирът или в какво се състезават. Ако успее да изпревари Федерер (сега швейцарецът води с 20 на 19 титли), това ще е страхотно постижение. Най-важното е да бъде щастлив с ракета в ръка, да продължава да изпитва удоволствие. За момента това е така.

Следващото поколение

Много съм критичен към тях. Говорим за потенциал, за младите, за предизвикателството им към тримата големи... Но - хей, момчета: Рафа бе звезда на 19 години, Джокович спечели Откритото първенство на Австралия на 21! Да не се връщам към Сампрас и Роджър. Просто вижте тези примери, времето няма да чака никого. Единствено Медведев е млад и много близо до нивото на най-добрите. Останалите узряват твърде бавно, а някои от тях вече даже не мога да класифицирам като млади и "следващо поколение".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos