Уейн Грецки е име, което асоциираме с леда, стика за хокей и шайбите в мрежата на съперниците.

Безспорно най-голямата звезда в историята на този спорт обаче се оказва огромен фен на тениса, което разкри във видеоинтервю за Tennis United. Канадецът си припомни първите си впечатления от този спорт, както и какво го е запалило за това един ден сам да започне да играе.

Което, между другото, Грецки прави и днес, на 59 години.

"Спомням си онези грандиозни мачове Борг-Макенроу - върна лентата назад великият хокеист. - Това бе невероятно изживяване, такова удоволствие бе да гледаш сблъсъците им на полуфинали и финали. Класики!

Това бе и старт за мен с тениса, това ме запали по играта и ми даде причина да гледам, а и да играя. Смятам, че Борг-Макенроу е уникално съперничество, може би, защото е от времето, когато съм си отварял очите за тениса.

Днес състезателите са много по-добри атлети, подготвени фантастично физически, с диетите, режимите, програмите. Този спорт се е променил много, както и всеки друг, между другото. Но аз предпочитам съперничеството Борг-Макенроу като номер едно в историята. Станах близък приятел с Джони Макенроу през годините, невероятен спортист като талант и емоции."

И все пак - какво е мнението му за нещата в тениса днес, за големите трима на върха?

"Джокович е много добър, но ако гледам финал Надал-Федерер, ето това кара кръвта ми да закипи истински - признава Грецки. - За мен тези сблъсъци са върховното удоволствие в наши дни. Има нещо специално, когато Рафа и Роджър са на корта един срещу друг.

Мисля, че тримата са невероятни.

Знам, че не спираме да търсим отговор на това кой е най-велик на всички времена, но не е ли така във всеки спорт? И всеки има своя отговор. Най-важното е да се наслаждаваме на играта и величието им. Нека има спорове и мнения, именно в това е тайната на спорта."

А ходи ли самият Уейн Грецки да гледа тенис на живо? И как вижда този спорт в родната му Канада?

"Редовно сме със съпругата ми на турнира в Индиън Уелс, имаме места там и ми харесва, че можем да се насладим на мачовете, без да ставаме център на внимание - разкрива хокейният идол. - Ходихме и на турнира в Монреал, като преди три години имах щастието да видя как Денис Шаповалов победи там Рафа Надал.

Жена ми постоянно ме предупреждаваше, че викам и окуражавам Денис твърде бурно, което ще разгневи Рафа (на снимката - б.р.)! Посмяхме се, а аз се сниших и прикрих малко емоциите си от уважение към съперника. Все пак, това е тенис, а не хокей!

Но наистина се зарадвах на победата на Денис тогава."