Стойчо Младенов е една от личностите в българския футбол, прикрепена към които думата "легенда" не седи като ненужна значка.

Повече от 40 години той вкарва незабравими голове, печели титли като играч, пише историята на клубния и националния футбол у нас, кове успехи като треньор и в България, но и на още два континента.

Той е първият гост за разговор в спортния видео подкаст на Dir.bg - "SportCast", където водещите Деян Веселинов и Иван Боянов ще ви срещнат с любими спортни герои, звезди и шампиони. Ще ги видите в светлина, в която рядко се показват. В спокоен и приятелски разговор, без сценарий, човешки и нормален. И по теми, по които не ги чуваме често да говорят. Няма да видите обичайните стандартни въпроси и отговори, а ще влезете в света на победителите в спорта ни.

Това ще ви даде "SportCast", който можете да гледате в Corner.bg, на страницата ни във Facebook, в Instagram и YouTube, както и във всички podcast платформи. А дебютна главна роля в подкаста има Младенов.

На 64 години, той е узрял достатъчно, за да няма нещо, което може да го изненада в живота и футбола. Но той ще ви изненада с истории, които вероятно не сте чували.

Разбира се, няма как една от основните теми да не е свързана с предстоящото гостуване на Рома в първия мач от груповата фаза на турнира Лига на Конференциите. "Още един мач за историята! Ще направим всичко възможно, за да представим ЦСКА с чест не само срещу Рома, но във всички мачове от групата" споделя Младенов и разказва за това в какво състояние е отбора преди мача в Рим във видеото тук:

А този първи двубой си е по-специален, защото наставникът ще се срещне с Жозе Моуриньо, който освен Специален - защото светът го знае като такъв, се оказва и стар познайник на българския треньор.

"Той беше в школата на Витория Сетубал, когато аз играех там - разказва Младенов. - Жозе е изключителен човек, какъвто си беше от първите години, такъв е и сега. Не се променя. Най-добрият треньор в света."

Повече ще видите и чуете във видеото с целия разговор, включително за една вечеря в Рио де Жанейро, където освен Моуриньо участва легендарният Ромарио, а темата на масата често е била около една друга колосална фигура в българския футбол...коя вижте в този откъс:

Темата с БФС също е актуална, като въпросът за предстоящия конгрес и евентуалните промени няма как да не се появи в разговора. А е ясно, че Стойчо е "за" промяна. Подкрепя влизането на млади и свежи лица като Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови, а дори и на Христо Порточанов. Защото промяна е нужна.

"Спортът трябва да бъде държавна политика. В Турция например, всеки клуб, който пробива в елита, получава средства, за да изгради инфраструктура и да е стабилен. Но и ръководството на футбола... Какво направихме ние в последните години? Нищо! Една програма не можем да направим за първенството...", директен е в критиките си Младенов.

 Какви са впечатленията на Младенов за кандидатурата на Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров, както и защо Христо Порточанов има място в ръководството на БФС - позицията на Стойчо - може да видите тук:

Младенов винаги е изпъквал с твърдия си и решителен характер. Но как се гради характер в тежката бедност на детството и как футболът се оказва възможност, а не само страст и детска любов.

"Тежки години. Родителите ми работеха в циментовия завод в Димитровград. Една от целите да успея като футболист бе да им помогна, да помогна на семейството си. Това бе първата ми идея да стана играч", казва треньорът на ЦСКА за онези времена.

А животът на треньора? Особено този в чужбина, далеч от близки, приятели и семейство?

"Седиш в една стая с телевизора, с телефона... И това е. Много ми тежеше в един момент и това бе причината да не продължа да работя в Казахстан", казва легендата.

Следват плашеща история за дните на Арабската пролет в Кайро и как българският треньорски екип на отбора ЕНППИ спи с паспорта в джоба, защото може да се наложи да тръгнеш към летището всеки момент.

За губернатор, който наема частен самолет, за да закара треньора и отбора на четвъртфинал от Мондиал в Русия като награда. За президент на клуб в Гърция, с когото влиза в директен конфликт в съблекалнята.

Още от кариерата на играча Стойчо Младенов - истории за трудностите на старта му в Португалия в края на 80-те, за това как се става играещ треньор, къде беше нашият футбол спрямо техния тогава, къде е сега.

Каква е ролята на българския треньор, каква е съдбата му и колко тежи репутацията му? Младенов, един от основателите на треньорския синдикат у нас, има мнение, категорично и ясно.

Както и съвет към неговия приятел - националния селекционер Ясен Петров, който ще видите и чуете в личния им разговор, станал част от разговора със Стойчо в дебютното издание на "SportCast" в рубриката "Обади се".

Ще видите и страхотно блиц интервю с Младенов, който с искра в очите говори за това кое е по- - да си баща или дядо... Това пък е рубриката "Къс-пас".

С две думи - гледайте Стойчо Младенов в "SportCast", новия спортен подкаст на Dir.bg с водещи Деян Веселинов и Иван Боянов. Заслужава си.

Ще видите и чуете достатъчно изключителни истории.