Сълзите в очите на националния селекционер Ясен Петров след изстраданата първа победа на България над Литва от близо 2 години бяха видяни от всички. Те са истински, какъвто е и самият треньор - човек, който не умее да се преструва.

"На мен ми пука, наистина ми пука", казва съвсем честно в един страхотен разговор в спортния видео подкаст на Dir.bg. И продължава: "Искам отборът да ме разплаква. Нищо друго".

"SportCast" е мястото, където водещите Деян Веселинов и Иван Боянов ще ви срещнат с любими спортни герои, звезди и шампиони. Ще ги видите в светлина, в която рядко се показват. В приятелски разговор без сценарий, човешки и нормален. И по теми, по които не ги чуваме често да говорят. Няма да видите обичайните стандартни въпроси и отговори.

Това ще ви даде "SportCast", който можете да гледате в Corner.bg, на страницата ни във Facebook, в Instagram и YouTube, както и във всички podcast платформи. Този път в главната роля е Ясен Петров, който говори откровено, спокойно и истински от центъра на едно от игрищата в базата на националите в Бояна. Не отбива нито един въпрос.

А колко истории има да ви разкаже...

Естествено темата за националите не може да бъде подмината. Все пак предстоят ключови световни квалификации в събота в Литва и във вторник в София със Северна Ирландия. След силните игри през септември, точката като гост на еврошампиона Италия и победата над литовците, настроението е друго. 

Позитивизмът около националния отбор малко по малко се завръща, а това е позабравено усещане.

"Трябва да затвърдим добрите впечатления от последния лагер и мачове. Няма да търсим да се оправдаваме и оплакваме. Ще работим стъпка по стъпка, мач след мач. В национален отбор работата е повече психологическа, нямаме толкова време за друго. Даваме уважение и изискваме уважение. Щастлив съм, че върнахме някаква малка усмивчица на хората с последните резултати", казва селекционерът.

Следва разказ за контакта му с българи, които го подкрепят и пожеланията им са позитивни, включително на Рупите, на места из страната, където не очакваш да си говориш с някого точно за футбол.

Следва излизане от темата "национален отбор" и връщане към детството, тежките моменти, седемте години в пансион (спортното училище), пакостите, наказанията, редовните остригванията на дългата му коса на бунтар.

"Всичко това ме е калило - казва Ясен. - Не съм лесен характер, правил съм много глупости. Но бях пълен отличник!".

Ще чуете историята за освобождаването от спортното училище, за намесата в кариерата му на Сава Савов, откривател на Христо Стоичков. За това как подписваш предварителен договор с ЦСКА, но отиваш да играеш в Левски. И какво ти струва това, най-вече - емоционално.

Треньорът на България, някога популярен по терените като Пловдивския Джанини, сочи към тревата наоколо при разговора. И казва:

"Ето това ме зарежда. Мирисът на тревата. Опитах и друго да правя през годините - заведения, бизнес... Но футболът е това, което винаги ме влече. Това е моето нещо, то ми дава енергията."

Ще чуете великия лаф "където отида и си забравя обувките, винаги после се връщам да играя". Ще разберете как се изкарва теста на Купър, за да направиш трансфер в Китай. И как е добре да научиш китайските си съотборници на българските псувни, после става неудобно, като ги наругаеш... Вече те разбират.

Снимка: Bulphoto

Ще чуете и диалог на китайски език, защото "SportCast" не иска да спира да ви изненадва.

Изненадата е голяма за самия национален треньор с едно видеообръщение в края на разговора. Може да го видите тук: 

И отново има сълзи в очите му, които ще видите сами и ще се уверите: При него няма фалш, всичко е истинско. Той е такъв човек.

С две думи - гледайте Ясен в "SportCast", новия спортен подкаст на Dir.bg с водещи Деян Веселинов и Иван Боянов. Заслужава си.

Ще видите и чуете достатъчно изключителни истории.

Mожете да гледате "SportCast" в Corner.bg, на страницата ни във Facebook, в Instagram и YouTube, както и във всички podcast платформи.