Йордан Йовчев е име-парола за българския спорт, а и синоним на някой, който стигна на върха и успя да развълнува нацията от там. Това се случва обикновено на Олимпиади, като случилото се в Атина 2004 няма да бъде забравено никога. Но освен онази вечер, в която цяла България ругаеше как един заслужил шампион остана втори след гръцкия му конкурент, Йовчев постигна и още много в спортната гимнастика.

Той има три олимпийски бронзови медала към споменатия сребърен, а общо участва на шест поредни летни игри. Добавяме четири световни титли, пет сребърни и четири бронзови медала от първенства на планетата. Плюс титла, шест втори места и две трети на Европа. Днес, вече на 48 години, той е генерален секретар на федерацията по гимнастика, но участва активно в развиването на нови и все по-популярни спортове у нас като стрийтфитнес и паркур.

Преди игрите в Токио 2020, Dir.bg говори с Данчо Йовчев за историята му на олимпийския подиум, за това какво трябва да може и знае един спортист, който отива на първите си игри, както и за цялостното състояние на спорта ни. Големият ни шампион ще коменитра за вас, аудиторията на Dir.bg, най-интересното от игрите в Япония.

Олимпийската му история

Играл съм на шест Олимпиади, първата ми е през 1992-ра година. На всяка от тях съм отивал с емоцията, че искам да се представя по най-добрия начин. За мен това означава да си изиграя съчетанието и да се боря за медал. Може да се каже, че първо бях участник, а после вече бях в битката за призовите места. Има градация на тези шест участия определено.

През 1992 г. аз бях едно младо момче, което имаше голямо желание. Но там като видях с какви хора се конкурирам, добих реална представа за нещата. Но и осъзнах какво и аз искам да изживея - тази емоция, която усещаш като видиш какви неща правят те, големите в спорта... Как публиката приема техните изпълнения. Ето това те грабва и си казваш - искам да бъда като тях. Искам да успея. Искам да бъда герой. Голям е адреналинът и вълнението.

Стигнах пика в подготвителния етап на един спортист. Успях да го направя на две олимпиади. Тогава стигнах до това напълно да контролирам адреналина. В този период усещах всяко мускулче по тялото си, нокътчето на крака, всичко, което може да трепне и как ще трепне. Съумявах да запазя спокойствие, контролирах всичко. Това е някаква перфектност, хармония... Вътрешно усещаш, че си толкова силен. Пълен контрол над тялото и над мисленето. Тогава не ми е минавало през ума, че няма да се справя. Да, беше за кратък период, но все пак - на две Олимпиади. Затова смятам, че съм стигнал върха за себе си. Това бе състоянието, което ти го показва, това е оптималното за един спортист, поне според мен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Токио 2020 и българският участник там

Аз няма да пътувам за Токио, такова решение взех. Но ние ще имаме участник - Дейвид Хъдълстоун, който ще представя България в гимнастиката. Той ще пътува с личен треньор и медицинско лице. Силният му уред е успоредката. За съжаление има травма в петата, върна се с нея от Световната купа в Осиек. В момента се грижат за това докторът и физиотерапевтът. Надявам се да се възстанови напълно, оптимист съм. Той има възможност на многобой да направи финал и да влезе в топ 24. Може и да заложи на концентрацията на успоредка. Лошото е, че когато имаш някакъв физически проблем, това създава дискомфорт и не можеш да стигнеш споменатото състояние на пълен контрол върху себе си. А то е ключът към успеха.

Нашето представяне напоследък е добро, на няколко световни купи имахме пет финала, отново се чуваме, има ни на картата. Не участваха обаче там хората от най-високия ранг на най-силните държави. Те очевидно си работят по план и приоритизират кой кога да се включва в състезание, за да е в оптимална форма за Токио. Но конкуренцията бе много силна, особено от Европа.

Мотивацията на един голям шампион

Не само към Дейвид, съветът ми за Олимпиадата е: Необходимо е да са максималисти, и това даже е меко казано, към себе си. Всеки ден има болки, травми, проблеми... Но трябва да изискват още и още от себе си. Дори трябва и една доза мазохизъм. Трябва да се измъчиш в тоя живот, не само в спорта. Трябва да минеш през този проблем, това е част от живота. Той те развива, сблъскваш се с него, учиш се от него, преминаваш през него.

Трябва да си казват: Нека аз да съм този, който ще направи още нещо допълнително, още повече, още малко... Това е формулата.

Едно време ние се надъхвахме, като гледахме филми, например като "Роки". Трябва силно да си вярваш, че ти си този, който ще се справи. Не да бягаш от напрежението и отговорността. Защото - нали ти си избраният, нали ти си този, който иска да впечатли света, да го завладее на олимпиадата?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От Сеул се върнахме с 35 медала, сега пътуваме с 42-ма спортисти...

Реалността е, че вървим към все по-малко. И в медали, и в очаквания, а и в делегация... Това като тенденция се базира на много неща, за да се стигне дотук. Но нека се насочим към очакванията и реалностите, да бъдем обективни и позитивни.

Имаме отбор в Токио - ансамбълът по художествена гимнастика, от който очакваме медал, какъвто и да е цветът му.

В щангите напоследък има възвръщане, като на Европейското направихме фурор при мъжете. И там има очаквания, но не знаем как са като сили Китай, Япония, Иран... Знаем европейските конкуренти. В борбата също имаме шанс, особено при добър жребий. От пет очаквания - едно да стане...

Надявам се, че ще имаме поне един медал.

Истината е, че ежедневно трябва да работим всички за това след четири години да е друго. Спортът дава резултати, които не са случайни или спорадични, а са посяти далеч назад във времето. Да работим здраво и да опитаме да е по-добре занапред. Аз мисля по този начин - нека не търсим причина за собствения си неуспех. Пак се връщаме на това да изискваш поече от себе си, да бъдеш мазохист, да се измъчиш, за да се усмихнеш накрая.

Снимка: Bulphoto