Лионел Меси говори рядко, като за последните години интервютата му "ексклузивно" за някоя медия могат да се преброят на пръстите на едната ръка.

През 2020-а обаче два пъти застава срещу Жорди Еволве, един от добрите му приятели в Каталуня, с когото проведоха разговор преди Коледа за тв канала "La Sexta". Интервюто бе излъчено късно в неделя и в него Лео се изповядва за цялата сложна минала година, както и за плановете му. А те вълнуват всеки футболен фен, не само тези на Барселона.

Ето избрано от разговора, който започна с това, че Еволве връчи две карти на Меси - на Манчестър и Париж. С това видимо намекваше за постоянните слухове, че аржентинският гений отива или в Сити, или в ПСЖ.

"Махни ги", реагира Лео.

За бъдещето си

"Нямам нищо ясно в главата си. Все още не съм решил, имам договор до юни с Барса. Ще чакам края на сезона. Ще бъде неуважително да говоря сега за каквото и да е друго, имаме много мачове. Ще опитам да взема решението и с главата, и със сърцето си."

Тук дойде изпусната фраза, която издаде, че Меси вероятно клони повече към напускане, отколкото към оставане.

"Един ден, след като вече не съм играч, искам де се върна в Барселона."

Естествено, Еволве контраатакува: "Да се завърнеш?"

"Винаги съм казвал, че искам да поживея в САЩ и да опитам местната лига, преди да се откажа - бе отговорът на Лео. - Затова използвам тази дума - "завръщане". Но не знам кога ще се случи това с Щатите... Не искам и отсега да мисля за след шест месеца. Наистина не съм решил.

Дали може да остана? Ще бъде различно, когато публиката се завърне. Някои може да скандират името ми, други - да ме освиркат. Иска ми се да чуя мнението на феновете на Барса..."

Дойдоха и два провокативни блиц въпроса с по едно име на отбор - би ли играл Лео за тях?

"Реал Мадрид - невъзможно. Атлетико със Суарес? Не, не. Искам да кажа на феновете, че ако си тръгна, това ще е по начин, който да ги нарани възможно най-малко. Барса така или иначе е по-голяма от всеки играч."

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

За прословутия факс, с който поиска трансфер през август

"Да, бих го направил отново. Това е начинът да официализирам това, което искам. Такава е практиката - дали с факс, дали по електронна поща. Знам, че изглеждаше ужасен начин да контактувам с клуба, но така бях посъветван от юридическия ми екип, и това направих. Ако се наложи, ще го направя отново.

През шестте месеца преди това казах няколко пъти на президента, че си тръгвам. В отговор чувах как клубът ми е спасил живота, направил е толкова много за мен... Аз съм вечно благодарен на Барса за всичко и обичам клуба. Но бях убеден, че цикълът е приключил и искам да изляза от него. И президентът бе именно една от причините..."

За бившия президент Бартомеу

"След всичките каши, които бе забъркал в клуба, той се ядоса на моето искане за напускане и започна да ме компрометира. Пускаше слухове и прокарваше в медиите неща, които ме очерняха пред хората. Превърна ме в някакъв лош герой, във виновника за проблемите.

Това бе много тежък момент, а още повече, защото семейството ми така или иначе не искаше да си тръгваме от Барселона. Те са единствените хора, с които споделям и обкъждам проблемите си. Бартомеу изкара лични неща между мен и клуба на показ пред медиите. Това не биваше да прави."

За атмосферата в отбора

"В съблекалнята останаха много малко барселонисти, местни момчета. И това оказва влияние. Трудно ми е да се адаптирам в такава обстановка, новите хора са твърде много и се появяват твърде често. Различни играчи от различни култури и лиги... Това е далеч "по-трудна съблекалня" от тази преди няколко години."

Като какъв се вижда след футбола

"Не бих могъл да бъда треньор, не мисля... Със сигурност ще е свързано с футбола. Ролята на спортен директор ми харесва. Ще избирам играчи, а това е нещо, от което разбирам... поне така мисля. В Барса? Надявам се... Тук съм от толкова години, любовта ми с този град продължава цяла вечност. Имал съм невероятни моменти и някои много, много лоши. Но винаги всичко е било преодолявано и от двете страни."

За 2:8 от Байерн

"Това бе ужасно. Краят на света. В живота си съм губил немалко мачове, приемаш го и продължаваш. Не можеш да побеждаваш всеки път в цялата си кариера. Но как загубихме този мач... Нямаме право да падаме така. Нямаме."

Първата реакция на каталунското издание "Мундо Депортиво" е в корицата му от днес и заглавието: "Меси остави вратата отворена".

Самият Еволве доверява, че Лео е отдаден на Барса и все още вариантът с оставане в клуба е поне към 51 процента в плановете му, от това, което той е усетил в разговора. И все пак - никаго десетката не е бил толкова близо до напускане, както в момента. Никога в кариерата му не е имало и 10 процента шанс да си тръгне, коментира Еволве, който е семеен приятел на аржентинеца от години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos