Майк Тайсън и Доналд Тръмп.

Вероятно от днешната перспектива това са две имена, които трудно можем да си представим в едно изречение. Все пак говорим за две изключително ексцентрични личности, чиито настоящи сфери са доста далечни една от друга.

От едната страна стои един от най-противоречивите президенти в цялата история на САЩ, от другата - един от най-великите боксьори. Който в момента си има ферма за марихуана и интернет подкаст.

И ако днес между тях сякаш зее пропаст, то преди повече от 30 години пътищата им се преплетоха съдбоносно.

А говорейки за подобен тип хора, фойерверките и бързите скандали сякаш са нещо съвсем нормално. Такъв е и случаят между Тръмп и Тайсън, който е обвързан със слава, милиони долари и една жена, която да ги скара. История като на филм, но съвсем реална.

По времето, когато дружбата им се заражда, Тръмп все още е просто ексцентричен бизнесмен, яхнал гребена на вълната. Тайсън поваля противници един след друг, превърнал се вече в страшилището на тежката категория в бокса.

Embed from Getty Images

В края на 80-те Майк е истинска суперзвезда, а славата на нокаутите му излиза извън пределите на бокса и спорта като цяло. Той е популярна личност и за тези, които никога не са гледали мач на ринга в живота си.

Звяра на бокса е изключително апетитна хапка за рекламодатели, а пък холивудските знаменитости не пропускат шанс да се сближат с него. Така през 1988 г. в кариерата, а и впоследствие в живота на непобедения дотогава боксьор, нахлува Доналд Тръмп.

Майк Тайсън тъкмо е постигнал своя успех №33 (без нито едно поражение), след нокаут в четвъртия рунд над Тони Тюбс. Случката се разиграва през март, а няколко седмици по-късно хората на Майк получават примамлива оферта.

Предложението е за организиране на мач срещу олимпийския шампион от игрите в Монреал - Майкъл Спинкс.

Отправя го Доналд Тръмп, който по това време търси най-добрия начин да рекламира казиното си "Trump Plaza" и така измисля идеята за галавечер с идола Майк Тайсън в центъра на събитията.

Без да се церемони особено, Тръмп хвърля 11 милиона долара по организацията. Ексцентричният настоящ президент на САЩ не пести за нищо. Като започнем от реклама и характерните и до днес за него често безпочвени хвалебствия и празни думи, и стигнем до истински блясък и класа.

21 000 хиляди души се стичат, за да гледат мача между олимпийския първенец и непобеден на професионалния ринг Майкъл Спинкс и голямата звезда Майк Тайсън. И само от билетите Тръмп вече заработва 12 милиона долара. Тоест - милион печалба му е гарантирана само с пропуските, а шоуто тепърва предстои.

На ринга обаче зрелище няма, защото Тайсън се нуждае от 91 секунди, за да приключи дългоочаквания мач с нокаут. Това със сигурност не е сценарият, на който Тръмп се надява. Мачът обаче жъне тотален успех.

Големите очаквания към него го превръщат в рекордьор във всяка финансова класация, но по-дълъг бой със сигурност щеше да означава повече пари и реклама.

По неофициални данни Майк Тайсън заработва сума близка до 100 милиона в рамките на минута и половина. Тръмп също брои пачки след знаменития мач, а двамата бързо осъзнават, че могат да си бъдат от страхотна взаимна финансова изгода.

Боксьорът вижда в ексцентричния бизнесмен успешен предприемач с неповторим нюх към парите, докато Тръмп се нуждае от ракета носител, каквато по това време е вече абсолютният световен шампион в тежката категория.

Отношенията им стават напълно официални, след като Доналд Тръмп се превръща във финансов съветник на Майк Тайсън. Поне това е длъжността, която заема според подписания помежду им договор на 9 юли 1988-ма.

"Майк ме попита, а аз веднага се съгласих. Ще му служа, като ще го насочвам в бъдещите му действия в кариерата, най-вече що се отнася до правната и финансова част от нея.

Той е прав да заведе дело срещу настоящия си агент Бул Клейтън, защото договорът им е нечестен", казва по онова време Тръмп.

Embed from Getty Images

И до ден днешен не е ясно как точно е изглеждал този договор помежду им и какво точно е пишело в него. И дали изобщо Тръмп е прибирал пари от чистата заработка на Майк, или е ставало дума за взаимно изгодни сделки.

Както споменахме обаче, когато две подобни личности имат такива отношения, скандалът изглежда неизбежен. Още повече щом е замесена жена.

По-рано през годината Майк Тайсън се жени за актрисата Робин Гивънс. Според слуховете, боксьорът не е бил особено широко скроен, когато става въпрос за съпругата му. Тайсън е бил прекалено ревнив, а всеки разговор от нейна страна с друг мъж, че дори и поглед, е бил повод за ескалиране на скандали и заплахи.

Естествено, когато Доналд Тръмп е постоянно покрай теб, той очаквано става един от главните заподозряни в сценариите с изневери в главата на Майк.

И така бързо идва разривът. Всичко е заради съмнението.

"Един ден Майк ме дръпна встрани и директно изстреля въпроса дали спя с жена му.

Първото, което ми мина в главата в онзи момент е, че ако покажа някакво притеснение, съм мъртъв. Той беше проклетият световен шампион. Виждах какво прави срещу професионални атлети, та какъв щеше да е моят шанс да оцелея при удари от негова страна", пише Тръмп в издадена през 2005-а автобиография.

Всъщност отговорът на Тръмп на онзи въпрос остава тайна и до днес за всеки, освен двамата герои в случката.

Това, което знаем обаче е, че след това с професионалните им отношения е свършено. Няколко седмици по-късно Тръмп вече не е специална част от екипа на Майк, като така и не получава шанс да организира боксовите му спектакли.

Дискусиите около странните им отношения се подновиха през 2016-а, когато Майк открито подкрепи Доналд Тръмп в президентската му кампания. В период, когато почти всяка известна личност отвъд океана заклеймяваше кандидата, Майк реши да застане зад него и гордо сложи шапка с култовото "Make America great again".

Това накара всички да мислят, че отговорът на онзи въпрос не е бил "да", но пък съмнението и нападките е сложило край на професионалните им отношения.

Как ли щяха да се развият кариерите им, ако тандемът Тайсън - Тръмп се бе запазил? За това можем само да гадаем.

Няколко години след разпада на този странен съюз между ексцентрици, Майк влезе в затвора за изнасилване. Не и преди да бъде обвинен от същата Робин Гивънс, че редовно я е пребивал. Днес е нов човек.

Три десетилетия по-късно Тръмп влезе в Белия дом. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photo