В ролята си на технически директор на националните тимове, легендарният за родния футбол нападател - Георги Иванов, познат на всички като Гонзо, се превърна в почти изцяло негативен образ и сякаш отражение на случващото се в БФС.

Трябва все пак да отчетем, че за разлика от повечето от колегите си в "Бояна", Иванов заставаше пред медиите преди и след всеки мач. А дори сам бе принуден да ръководи като наставник два двубоя между уволнението на Ясен Петров и назначението на Младен Кръстаич.

Именно и Гонзо бе човекът, който застана пред медиите, за да съобщи, че сърбинът вече не е селекционер на България. Макар това решение да бе взето от Изпълкома, членовете на който грозно запазиха мълчание и подминаха чакащите репортери в лъскавите си коли.

Иванов каза това, което се очакваше от него, а и това, което всички знаем.

Че резултатите липсват, че отборът не се представя на нужното ниво, както и лиспата на развитие.

Тук всички ще се съгласим с думите му, но в продължение на месеци, когато тези неща бяха видими и за не толкова изкусни футболни разбирачи, Георги Иванов говореше съвсем други неща.

Той дълго време повтаряше, че имаме млад и перспективен отбор, който до 2-3 години ще бъде на нивото на Белгия и Нидерландия.

За да не сме голословни, прилагаме и точните му думи, казани преди няколко месеца:

"В момента от година и половина нашите национални отбор са направени така и така са структурирани, че по нищо не отстъпваме на Белгия, на Швейцария, на Холандия.

Това няма да стане веднага, но след 2-3 години България ще има резултати.

Сега сме 8-ми август (тогава направи въпросното изказване - б.а.), ще си говорим след 3 години България къде ще бъде".

Други негови думи от 11 септември са:

"Дори да посадиш едно цвете, трябва време да порасне. Трябва да го ториш и поливаш.

Всички българи искат да има резултат".

Очевидно тандемът Иванов - Кръстаич е работил са резултати след 2-3 години, но днес Гонзо излезе и каза:

"Всички знаем че в спорта най-важни са резултатите".

Връщаме отново лентата до последните лоши резултати отпреди няколко дни, когато Гонзо отново защити Кръстаич и обясняваше, че просто нямаме играчи и един селекционер не може да направи чудеса.

Може би донякъде е прав, защото добре знаем какъв "материал" имаме, но отново ще направим едно сравнение.Преди дни Иванов каза: 

"Отборът играе добре. За да постигаш резултати, трябва да играеш добре. Ако не намерим точните хора, а смятам, че почти сме ги намерили, няма да има резултати. Аз виждам толкова много грешки в треньорите, които работят всекидневно с футболистите. Младен Кръстаич има три дни да работи с тях. Този синхрон ще го намерим, когато намерим точните футболисти.

Това е функция на клубовете да си развият играчите и те да отидат в чужбина. Ние имаме време да работим с тях в рамките на 3 дни. Аз не съм адвокат на Младен Кръстаич, но как се очаква от него да поправи грешките им. В моите мисли на дневен ред не стои оставка на Младен Кръстаич. Няма шанс да започнем да играем с футболисти на по 33, 34, 35 години. Младите играчи са бъдещето на България. Ако зависи от мен, аз ще оставя Младен".

Днес обаче чухме малко по-различна позиция, а именно, че в крайна сметка селекционерът си носи пълната отговорност за играчи, тактика и начин на игра. Очевидно изведнъж играчите, които бяха отговорност на клубовете, станаха отговорност на Кръстаич.

Може да върнем лентата и до 21 юли 2022-а, когато Младен Кръстаич бе представен като нов селекционер, а Иванов каза:

"Ще бъда постоянно до Кръстаич".

Е, днес той не бе до него, а излезе пред всички, за да съобщи за освобождаването му. Поне трябва да му признаем, че излезе и го каза, за разлика от хората, които гласуваха тази смяна. Ако има нещо, за което Гонзо заслужава аплаузи, това е - не се крие.

Днес обаче каза нещо, което контрастира на предходните му изказвания:

"Ние само помагаме на старши треньора с условията. Резултатите са отговорност на старши треньора. Всички резултати, състав, тактика и селектиране е отговорност на националния селекционер".

От БФС пак за нищо не са виновни, което ни връща към последното интервю на Йордан Лечков, когато той отново не осъзнаваше с какво толкова са навредили на футбола.

Изказването на Лечков породи вълна от недоволство по всеки български стадион.

Викове "оставка" и протести срещу централата имаше през целия минал кръг, ще има и този.

А днес Георги Иванов ни остави с впечатлението, че не е много наясно какво точно са искали феновете.

Той каза, че момчетата не са виновни и не бива да понасят тези атаки. Явно в БФС си мислят, че виковете оставка са срещу Кръстаич и националите, а не се отнася за нито един от ръководителите в "Бояна".