Режимът в затвора Апак де Санта Лусиа в Бело Оризонте е ясен и не подлежи на обсъждане.

Всеки става в 6 ч сутрин, изкарва предиобеда в чистене на параклиса, а следобеда се обучава и работи като заварчик. Има право на три почивки за хранене и още две за молитва и време за книга, ако иска.

Затворникът от килия номер 18 в блок номер 3 не прави изключение. Разликата е, че Бруно Фернандеш дас Дореш де Соуса го познават всички.

Гледали са го по телевизията и по футболен екип, а и после - по време на най-шумния и популярен съдебен процес в Бразилия за последното десетилетие.

Разказите за престоя му там станаха също така национална тема.

Да започнем обаче по реда на събитията.

Лятото на 2010-а не бе добро за лудата по футбола Бразилия. Тимът на Дунга бе невзрачен, отпадна рано на Мондиала в Южна Африка и не вдъхнови никого - нито феновете, нито медиите.

Не че те, тъй или иначе, нямаха достатъчно храна за заглавия в онези дни. Юни 2010-а бе месецът, в който водещата новина бе изчезването на небезизвестната в страната Елиса Самудио, модел от филми за възрастни в първите години на кариерата си, а после - и на модни списания - вече облечена и сама на фотосите. Във филмите преди това тези две характеристики липсваха, нито беше с облекло, нито беше сама в кадър.

Изчезването на известния модел си беше събитие. Последният път, когато някой бе чул за нея, бе на 8 юни 2010-а. Тогава Елиса се бе обадила на майка си да каже, че е поканена на следващия ден в хотел в Рио от вратаря на Фламенго Бруно де Соуса. Имали да разрешават с него въпроси около издръжката на четиримесечния син Бруниньо. След това телефонно обаждане - ни вест, ни кост от Елиса.

На 24 юни полицията в щата Минас Герас получи анонимно обаждане, че Самудио е пребита до смърт и нарязана на парчета в една отдалечена къща край малкото градче Есмералда. Като по филми с доста извратен сценарист. Полицията прати много хора, следователи, обучени кучета, за да търси следи.

И естествено, разследването започна светкавично, а погледите се насочиха към звездата на Фламенго - Бруно. Сложните взаимоотношения на двойката насочиха първите подозрения към него.

Embed from Getty Images

По това време той бе звезда в първенството, с поглед към националния тим. Дори за мнозина бе грешка на Дунга, не го бе взел сред 23-мата на Мондиала. Името му се знаеше в цялата страна.

"Разсмивате ме - отвърна той на репортерите, нахлули в тренировъчната база на тима с въпроси, след като се разбра за изчезването на Елиса. - Не знам нищо, какви са тези глупости!?".

10 дни по-късно Бруно не се смееше. Полицията откри в къщата край Есмералда дрехи на модела, както и вещи от дамската чанта на Самудио - мокри кърпички, огледалце и т.н. Но не и тялото. Вратарят обаче бе задържан по обвинение за убийство и се разплака като дете при ареста. Няма и следа от нахаканото му поведение, с което по принцип е известен и във футболните среди.

Постепенно полицията стига до улики, че бившата актриса и настоящ модел наистина е убита. Мъртва е, но няма тяло. Разследването достига до още няколко лица, които имат много общо с това Елиса да не може да бъде открита дори, след като вече е мъртва. Първият арестуван е приятелят от детинство на Бруно - Макарао (Макаронът, както е прякорът му). Той разплита цялата история, защото признава детайли от престъплението, за което вече никой не се съмнява, че е извършено.

Макарао и Джей, друг приятел от детските години на вратаря, качват в колата си Елиса на 10 юни с уговорката, че Бруно ги чака в хотела, за който тя е споменала на родителите си. Но я карат във вилата на играча край Рио, където четири дни е измъчвана. Идеята е да се откаже от претенции за издръжка на детето и да спре да тормози бъдещия национал на Бразилия.

След мъченията, Елиса е в несвяст. Намесва се третият от бандата, наета от Бруно да извърши делото. Бившият полицай Маркос дос Сантос Бола, уволнен дисциплинарно 10 години по-рано заради съмнения, че е по-близък с престъпниците, отколкото със закона. Той извършва физическото убийство на Елиса, а след това нарязва тялото и го дава парче по парче на огромните ротвайлери, които гледа в своята къща край Есмералда.

Бруно не се колебае и издава всички поред - сочи за мозък на операцията Макарао. Той обаче се изправя и отвръща - вратарят е измислил всичко.

Клубът на играча - Фламенго, оттегля подкрепата си, анулира договора на титулярния си страж и го оставя да се оправя със собствен адвокат. Страната е ужасена.

Съдът дава 22 години затвор на Бруно и бандата му през 2013-а след дълъг и мъчителен процес. Вратарят съкрушен крещи, че ще обжалва, че е невинен и т.н. Но не му помага излязлата от Макарао информация, че година преди убийството двамата са отвлекли за два дни Елиса и са опитали да я принудят да направи аборт и да махне детето.

Embed from Getty Images

Съвсем ясно е - мотив има.

Близо 4 години Бруно е в затвора Апак де Санта Лусиа в Бело Оризонте (с описания по-горе режим) и чака резултати от десетките си обжалване на присъдата. Оказва се, че невъзможността да бъде намерено каквото и да е от останките на Елиса може да намали годините в затвора, а адвокатите на вратаря искат дори анулиране на присъдата.

Същевременно Бруно е набира самочувствие и говори за завръщане във футбола. Дава интервюта, като обяснява, че е започнал да тренира в затвора, за да си върне формата. Отслабнал е 16 килограма за четирите години зад решетките.

През 2017-а поредното обжалване успява и Бруно е пуснат в свободен режим - тоест, той пак кара присъдата си, но не е в затвора! Бащата на убитата - Луис Карлош Самудио, реагира на новината и свиква пресконференция. "Ако това се случи и го пуснат, няма да го оставя да се разхожда по улиците и един ден."

Но ето, че Бруно излезе на свобода. Ожени се и има още две деца, като подписа и договор с Боа Ешпорте във втора дивизия! Възмущението бе толкова голямо, че феновете спряха да ходят на стадиона, а трите спонсора изоставиха клуба. Нахилен, вратарят се появи на първата тренировка и показа гривната на глезена си на репортерите - тази, с която затворът контролира местонахождението му.

Изигра 5 мача, преди през май същата година да го върнат зад решетките. След още две години там, отново е на свобода. И има четвърто дете от трета жена. Има Инстаграм профил и показва снимки с малкия си син, по плажове, по партита...

Сега е в преговори с клуба Рио Бранко де Венда Нова, от трета лига. Вече е на 35 години, но продължава да дава нагли изказвания, че в страната няма по-добър вратар от него.

Родителите на Елиса вече дори не говорят, отказват да комуникират с пресата. За 10 години от изчезването на дъщеря им, животът им е Ад.

Снимките от тренировки, с фенове - а някои от тях дори му искат автографи, както и с новата му жена и дете, вероятно идват в повече на семейството на загиналата.