Момчетата имат различни мечти. Някои искат да бъдат световноизвестни спортисти, други мечтаят да стана архитекти, трети пък желаят да се превърнат в космонавти... Но всички повече или по-малко са обединени от една цел - да се превърнат в мъже. И не, не говорим за порастването, а за онзи момент, в който можеш да се похвалиш, че си бил с момиче и вече не си девствен.

При едни това се случва по-рано, при други по-късно... А пък при някои на почти 40-годишна възраст.

И по-конкретно при Ей Си Грийн.

Някои вероятно ще попитат кой по дяволите е Ей Си Грийн и защо четат тези редове за някаква по-ранна версия на "40-годишният девственик" със Стив Керъл. Защото точно този герой направи това изцяло по собствено желание, при това в професионална спортна лига, в която изкушенията са много и дебнат от всеки ъгъл.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Ей Си Грийн е висок 206 сантиметра и беше доста добър под кошовете с оранжева топка в ръце. Всъщност толкова добър,че след като бе избран от Лос Анджелис Лейкърс в Драфта през 1985 година, точно в разгара на епохата "Шоутайм Лейкърс" с Меджик Джонсън, Карийм Абдул-Джабар и Джеймс Уорти в състава, в продължение на следващите 16 години бе неизменно присъствие в NBA. Засече се и с Шакил О'Нийл и Коби Брайънт в края на кариерата си, участва в Мача на звездите...

Освен за Лейкърс, с които спечели три шампионски титли (1987, 1988, 2000), игра още за Финикс Сънс, Далас Маверикс и Маями Хийт. Да си легне с която жена поиска не би било никак трудно за който и да е играч на "езерняците" в онези бурни осемдесетарски времена, а и след това - шампионите са със статут на суперзвезди. Всички ги обичат.

Но Ей Си сам е избрал този път. Цял живот е наистина силно вярващ християнин. Определя се като божи човек и не вярва в секса преди брака. Големият Абдул-Джабар си спомня как младокът е носел Библията навсякъде със себе си. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

И до днес се носят легенди за партитата на Меджик Джонсън, на които присъстват най-красивите и привлекателни жени в онези дни. Сравняват купоните с мини-версия на имението на "Плейбой" и Хю Хефнър..

"Няма да изляза с вас, но ще се моля за вас, момчета", е редовният отговор на Грийн към съотборниците му, спомня си един от тях - Майкъл Купър.

Нещата, разбира се, стигат толкова далеч, че не един и два пъти по време на новобранския му сезон старите кучета в отбора се опитват да го излъжат да кривне от пътя. Изпращат жени, които трябва да го съблазнят, но вярата и вижданията на Грийн са по-силни от изкушението.

Медиите, които следят Лейкърс през 80-те, имат и друг прякор за "Шоутайм" отбора - "секс карнавал". Ей Си остава непоклатим. 

"Просто започвах да се моля на глас. На наистина висок глас", разказва той относно това какво е правел, когато поредната пратена от останалите баскетболни звезди жена се появява в хотелската му стая.

Отдадеността му на религията е толкова силна, че дори участва в рап видеоклип, който пропагандира... точно така, въздържание! За разлика от поведението си в живота, когато стъпи на паркета, Грийн се преобразява в истински звяр. Бързо се налага като един от най-стабилните борци в състава на Лейкърс, където остава от 1985 до 1993 година. В края на кариерата си отново облича златистия екип, за да добави още една титла към спечелените две през 80-те.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

 "Ако Исус Христос бе баскетболист, той вероятно щеше да бъде неопазим", разсъждава тежкото крило с впечатляваща физика, благодарение на която играе до почти 38-годишна възраст.

Въздържанието години наред далеч не единственото достойно за възхищение постижение на Грийн. За 16 години в Лигата на извънземните той пропуска всичко на всичко... 3 мача. Заради контузия на пръста във втория си сезон в Ел Ей.

А през 2001 година се оттегля като Железния човек на NBA, играл в рекордните 1192 последователни двубоя. Рекорд, който още дълго време няма изгледи да бъде подобрен от когото и да било.

Всъщност баскетболът донякъде се явява и спасение за Ей Си. Той има хроничен проблем с хълцането. Това не е някаква шега, а съвсем реална диагноза, заради която не може да спи повече от два часа накуп по време на кариерата си. Не хълца само когато тича или е физически активен.

След края на професионалната си кариера успява да се пребори с този проблем. А година след сбогуването си с NBA най-сетне слага край на другата си дълга серия - жени се за Вероник през 2002 година.

Професионалният баскетбол е виждал всякакви чудаци през годините, а Ей Си Грийн категорично е на челно място в този списък.

И стои здраво зад вижданията си. Както на игрището, така и извън него.