Евелина Чолакова, Диана Малинова, Ася Динова и Светла Ангелова дадоха пресконференция в "Пресклуб България", на която разкриха шокиращи факти около подготовката си изобщо за състезания и през сезона.

"Плажният волейбол и волейболът в зала са два различни спорта. Не искаме да ставаме част от скандала между федерацията по волейбол и Радостин Стойчев. Но на нас не ни дават възможност да се подготвяме", сподели Чолакова, цитирана от БГНЕС.

Наскоро момичетата се прибраха от турнира за Континенталната купа в Париж, където не записаха задоволителен резултат. Волейболистките обаче разкриха, че са получили от БФ Волейбол използвани анцузи за подготовка, с тях в Париж не е бил нито един треньор и общо-взето са били оставени на произвола на съдбата.

"Срам ни е, че представихме България по такъв начин", заявиха те.

Иначе тренировките на момичетата преди турнира са протичали не на пясък, а в залата на НСА. Специално за тази подготовка от федерацията са отпуснали сумата от по 125 лева на всяка. По случая Чолакова беше донесла пясък на пресконференцията, за да покаже от какъв вид настилка имат нужда волейболистките, за да тренират.

"Играем на чакъл. В София няма нито един корт с дълбок пясък, на който да тренираме. В Белград за сравнение има 16 такива корта", каза тя.

Интересното е, че към БФ Волейбол има специална комисия от 6-7 души, която уж се занимава с плажния волейбол. Шеф на комисията е Милко Багдасаров, който по думите на Чолакова единствено от време на време разговарял с нея за положението на националките. Ася Динова пък бе на мнение, че и смяна на ръководството на федерацията не е решение, защото "който и да дойде, нещата няма да се променят". В крайна сметка Чолакова и компания поискаха среща със спортния министър Свилен Нейков, та дори и с премиера Бойко Борисов.