Българският национален отбор по волейбол завърши първата седмица от турнира Лига на нациите с поражение от домакина Япония.

Родният тим отстъпи с 0:3 гейма, с 22:25, 21:25, 24:26 в отделните части.

Така след три доста силни мача, в които България неизменно успяваше да спечели поне по точка, родният тим записа не само най-разочароващото си представяне като игра, но и най-слабия си резултат.

Да, Япония бе фаворит в мача не само заради домакинския фактор, но и заради двете впечатляващи победи над Сърбия и Иран в предишните дни, но въпреки това поражението без спечелен гейм е разочароващо.

Отличната защита на домакините, което е и най-силното им оръжие, някои доста наивни грешки от родния тим, както и един страхотен Ран Такахаши се оказаха ключовите фактори в този двубой.

ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Двубой, след който България затваря първата седмица на Лигата на нациите с една престижна победа с 3:0 над Словения, две поражения с по 2:3 от Полша и Китай, както и днешната загуба от Япония с 0:3.

Снимка: FIVB.com

В първият гейм на мача България рано изостана в резултата, но успя да се върне в частта след серия от четири поредни точки, които ни доближиха на минимално изоставане от японците при 19:20.

Разликата продължи да е такава и при 21:22, но за съжалене последваха две последователни японски точки, които дадоха на опонента ни геймбол при 24:21, а след това частта бе затворена с 25:22.

Втората част също бе така равностойна, като двата тима не се откъсваха на повече от точка разлика до резултат 20:20.

Тогава обаче дойдоха две фамозни отигравания на Ран Такахаши, подпомогнати и от две грешки на брилянтния до този момент Алекс Николов, което означаваше 24:20 за Япония, а впоследствие и гейм при 25:21.

Първият гейм започна равностойно, но след десетата си точка Япония направи силна серия, като благодарение на играещия страхотно Ран Такахаши, "самураите" поведога с 14:11, а след това с 16:11 при второто техническо прекъсване.

Все пак добро включване на Аспарух Аспарухов, както и обичайните страховити атаки на Алекс Николов направиха така, че родният тим се върна в мача при 19:20, а разликата остана една точка до 21:22.

Тогава обаче Ран Такахаши отново се намеси, като успя да изведе японците до геймбол при 24:21, а впоследствие домакините спечелиха гейма с 25:22.

Във втория гейм България не допусна изоставане до самият край. Частта се движеше точка за точка, но в ключовата заключителна фаза, при резълтат 20:20, родният тим позволи на японците да направят серия от четири поредни точки.

Разбира се, че замесен бе Ран Такахаши, а и две грешки на Алекс Николов помогнаха на японците, които поведоха с 24:20, а след това затвориха гейма с 25:21.

Най-равностойна бе третата част от мача, в която България успя да стигне до единствения си геймбол в мача при 24:23, но японците го отразиха, а след това с 26:24 успяха да затворят мача.

Така България временно заема осмото място в класирането, което обаче ще се промени след мачовете в утрешния ден, който е почивен за родния тим.

За момчетата на Пламен Константинов турнирът Лига на нациите ще продължи от 20 юни, когато във френския град Орлеан ще играем срещу Бразилия, Канада, Аржентина и Куба.

Снимка: FIVB.com