България приключи участието си на Европейското първенство по волейбол след поражение с 1:3 гейма от Германия на осминафиналите.

Хората на Андреа Джани бяха фаворити преди мача и показаха защо след 25:14, 18:25, 25:19, 25:22. Това е третата им поредна победа над нашите след тази в олимпийските квалификации и Лигата на нациите.

Слабото представяне на момчетата на Силвано Пранди продължи и в тази фаза и класиране напред не принадлежеше на логиката, въпреки че волейболистите ни имаха своите добри моменти на турнира. Мъжете ни последваха съдбата на дамите, които също отпаднаха на осминафинал.

А днешният срещу Германия в Острава бе странен, тъй като съперниците ни всячески се опитваха да ни помогнат с много сгрешени сервиси, но България не успя да покаже достатъчно добра ефективност в атака и на блокада.

Така на второ поредно издание националите ни отпадат на осминафинал, след като същото се случи и през 2019-а след загуба с 1:3 от Словения. В предходните четири издания България неизменно достигаше поне до четвъртфинал.

Първият гейм бе най-слаб за нашите играчи, като те бързо допуснаха огромен пасив от пет точки при 8:13, а след това разликата набъбна до 21:13. В крайна сметка германците спечелиха с ефективната си атака и 25:14.

България излезе много по-уверено за втората част и показа рядък проблясък. Мачът вървеше точка за точка, но в средата на гейма нашите направиха разлика от около пет точки. В края на частта поредни блокади донесоха триумфа с 25:18.

Третата част обаче също бе слаба. Отново се тръгна с точка за точка, но след десетата германците влязоха в серия, въпреки че продължаваха регулярно да грешат на сервис. Опитният Георг Гроцер се развихри в атаки и се получи разлика от седем точки при 22:15. Крайният резултат бе 25:19.

Последният четвърти гейм започна позитивно за България. Атаки на Цветан Соколов доведоха от аванс от 8:4. Постепенно германците изравниха играта, а нашите започнаха да грешат и напрежението се настани в българското поле. Германия поведе в резултата в 18-ата точка, а след това влезе в серия и стигна до четири геймбола при 24:20. Нашите заличиха два, но само толкова

В четвъртфиналите германците ще спорят за място сред най-добрите 4 с Италия.