Координаторът на националните отбори на България по волейбол Николай Иванов говори пред официалния сайт на БФВолейбол Иванов по актуални теми около този спорт у нас. Бившият капитан на мъжкия национален тим заема поста от месец декември 2022 година. Преди дни той бе избран за член на Управителния съвет на централата.

Мачовете за българските национални отбори за 2023 година ще започнат официално през този месец, а началото ще поставят жените под 17 години, които ще играят в европейски квалификации пред родна публика. Момичетата приемат Кипър, Германия и Словакия в квалификационна група А. Двубоите са от 21-ви до 23-ти април в столичната зала "Христо Ботев".

Ето избрано от интервюто на Ники Иванов.

"Момичетата под 17 години са единственият ни национален тим, който още не си е осигурил класиране за голямо първенство тази година. Дай Боже да се класираме. Ако успеем, ще имаме наистина сериозен набор отбори на големи първенства. Според мен шансовете ни са сериозни. България разполага с много талантливи деца.

Мъжете под 21 години са считани като един от фаворитите в турнира. Във времето те са показали, че се борят за медали. Така ще бъде и сега. Добри предпоставки има и при момчетата под 19 години. Влизат на Световното като бронзови медалисти от Европейското.

Късата клечка изтеглихме при момичетата под 19 години. В групата ни са сериозни отбори като Италия и Бразилия. За това Световно хванахме последния влак. Класирахме се буквално в последния мач. Не трябва да има никакви обременености върху отборите. Важно е да направят добра подготовка. Федерацията е осигурила 90 процента от организационния план, в който влизат лагери и контроли.

Погледът винаги е насочен най-вече към мъжкия и женския отбори, те са лицето. Вярно е, че резултатите не бяха такива, каквито ни се иска. При мъжете станаха доста корекции. Пламен Константинов се завърна като национален треньор. Лятото ще е много динамично за двата отбора - Лига на нациите, европейски първенства и накрая олимпийски квалификации. Целта беше да стабилизираме редиците при мъжете. Търсим максимално представяне и оставане в Лигата на нациите. Европейското първенство е много важно, защото Варна е един от домакините и ще играем там.

При жените ще се върви към подмладяване на националния отбор. По една или друга причина доста от най-опитните вече няма да играят. Това е предпоставка да изпреварим събитията. Обикновено смяна на поколението и генерални промени се правят след олимпийските игри. При нас става година по-рано. Вярвам, че за следващия олимпийски цикъл ще имаме силен млад тим.

Не трябва да пропускаме и приличния жребий за олимпийските квалификации. Мнозина специалисти казваха, че с оглед на нашия ранкинг, едва ли имаме шансове. Групата обаче е много интересна. Има един голям фаворит в лицето на Полша.

Тези турнири са по-специфични. В една група участват осем отбора за две места. Всичко е в нашите ръце. Стъпка по стъпка трябва да възвърнем позициите, които имахме.

Благодаря за гласуваното доверие от страна на всички клубове да вляза в Управителния съвет. Нещо съществено около мен не се е променило. До голяма степен ежедневието ми е свързано с волейбол. Така ще бъде и в бъдеще.

Още преди избора ми споменах неща, които изискват оперативна работа. Искам да докараме проектите до успешен край. Имаме доста подготвени неща с Комисията по детско-юношески волейбол. Също така и нови идеи, които ще са от полза на всички. Много хора са убедени, че трябва да се направят корекции, които ще бъдат за добро. Освен това националните отбори са тема, на която тепърва ще се обръща особено внимание."