Управителният съвет на БФВолейбол обяви конкурс за национален треньор на женския национален отбор. Президентът Любомир Ганев обясни в интервю за официалния сайт на централата какви са целите пред тима и защо беше избран този метод за избор.

"За мен и моите колеги от Управителния съвет това е правилният подход. Постът е много важен. Договорът на предишния треньор Иван Петков изтичаше и той сам каза, че няма да продължи. Като членове на Управителния съвет искаме да сме максимално запознати с изискванията на треньора. Трябва да сме подготвени с информацията за него. Вече има запитвания от поне 6-7 души. Очаквам броят им да надмине десет", заяви Ганев.

"Няма неща, които да не са важни. От решаващо значение ще бъде визията на човека. Искаме да видим как си представя нещата, как мисли да постигне целите. Колкото повече подадат документи, толкова по-оправдан избор ще направим. При всички положения ще вземем решението през януари. Тогава ще имаме заседание на Управителния съвет. Ще обсъдим всички кандидатури. Сериозна тежест ще има и думата на треньорската комисия. Там са събрани специалисти, които ще направят своите доклади до членовете на УС. Когато имаме всички становища, ще изберем най-доброто решение. Ще разговаряме с кандидатите лично. Нека видим какви са техните условия и дали ще можем да им ги изпълним. Вече има 4-5 чуждестранни кандидатури за поста. Даже бих казал, че повечето не са от България", добави президентът на БФВолейбол.

Ганев обяви 2021-а за годината на женския волейбол в България.

"България домакинства на финалите на Европейската златна лига и на Европейското първенство. Основната цел на Управителния съвет беше да направим този отбор разпознаваем. Такова медийно внимание към женските националки никога не е имало. Затова приемам, че целта е изпълнена. Можеше да постигнем малко по-добър резултат на Европейското първенство и един четвъртфинал срещу Нидерландия щеше да ни приляга. Смятам, че мястото ни беше във финалната четворка. Със смело сърце мога да кажа, че момичетата дадоха всичко от себе си. Целите пред новия треньор не са се променили. Трябва да сме в Топ 10 на света", каза още Ганев.