Словения ни разби на волейбол по неочаквано убедителен начин и сложи край на мечтите ни на Евроволей 2019.

Надъханите домакините ни победиха с 3:1 в Любляна на осминафинал, като в отделните геймове резултатът бе 27:25, 17:25, 16:25 и 17:25 в наша вреда.

България напуска мъжкото европейско първенство твърде рано, а надеждите бяха поне за място сред най-добрите осем. Сега там отива Словения, която ще срещне Русия, победила по-рано днес Гърция с 3:0.

В зала "Дворана Център Стожице" началото не предвещаваше такъв развой. Равностоен първи гейм сложи старт на вечерта, но словенците дръпнаха с 4 точки при 21:17, за да стигнат до три сетбола - 24:21

Изглеждаше, че първият гейм е за тях, но България се вдигна, водена от Мартин Атанасов от начален удар. Стигнахме до 26:25 в наша полза, когато две поредни атаки на Цветан Соколов бяха блокирани, но при втората домакините докоснаха мрежата - гейм за нашите след 34 минути битка!

Снимки: www.cev.eu

Тръгнахме много силно във втората част, като отново Атанасов от начален удар даде тон. При 5:1 изглеждаше, че мачът върви по нашия сценарий. Но се стигна до първи необясним срив и изведнъж Словения водеше вече с 5-6 точки, стигна до 15:8...

Нашите се объркаха и правиха грешки, които преди това не виждахме. При 25:17 убедително ни изравниха - 1:1 гейма.

Третата част бе вече нов "филм". Словения доминираше във всеки показател, на блок, на посрещане, а най-вече - като мотивация и хъс.

Дръпнаха ни със 17:11, после и 22:14, а геймът си отиде на 16.

Българите не изглеждаха готови да окажат съпротива, не си вярваха и логично залата вреше и кипеше, предусещайки триумф на своите.

Словения никога преди днешния ден не бе печелила и гейм срещу България на волейбол при мъжете - три срещи, три загуби с 0:3. Тази вечер пренаписахме историята, но не със страница, която да ни кара да се гордеем.

Снимки: www.cev.eu

Четвъртият гейм бе труден за гледане. Надиграваха ни през центъра, спасяваха топки самоотвержено, а нашите - изнервени и сринати психически, не успяваха да покажат класа. И логично се стигна до 12:18, после и до 14:22, за да ни пречупят със 17:25 и 1:3 в крайния резултат.

България отпада от Евро 2019 и отбелязва тъжен край на годината след неуспеха в олимпийската квалификация във Варна преди месец.

На първенството на континента бихме Румъния, Гърция и Португалия, загубихме от Италия, Франция и Словения. Равносметка, която едва ли може да бъде запечатана с гриф "позитивно".

Любляна празнува тази вечер, чакайки четвъртфинал на своите с Русия.

Ние ще догледаме европейското като зрители, но вече без тръпката на това там да е нашият отбор.

 

Снимки: www.cev.eu