България започна с категорична победа срещу Черна гора Европейското първенство по волейбол.

Играчите на Силвано Пранди стигнаха до успех с 3:0 (25:22, 25:17, 27:25) и се изравниха с италианците на върха в класирането на Група "B", която се провежда в Острава.

Мачът мина почти безоблачно за волейболистите ни, макар че те имаха моменти на разсейване. В първия гейм взеха преднината си след 20-ата точка. Вторият дойде лесно след ранен аванс от 9 точки. Третият бе най-тежък и в него трябваше да спасяват два геймбола в края, но се концентрираха и предотвратиха четвърта част.

Пранди избра следния състав за начало на първенството: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев - Владислав Иванов-либеро. Много добро впечатление направи играта на Атанасов, при чийто сервис нашите обикновено трупаха аванс. Той и Грозданов освен това се отчетоха с много хубави блокади.

Следващият мач на България е в неделя срещу домакините от Чехия. По-рано днес италианците очаквано се справиха с Беларус също с 3:0. Чехия и Словения играят по-късно днес.

Мачът започна с много дълго разиграване и успешна атака на Мартин Атанасов. Самият той влезе в серия на сервис и негова нова атака донесе аванс от 4:1. Цецо Соколов направи едно от марковите си нападения, за да поведем със 7:4. След това Черна гора влезе в серия и ас на Чачич направи резултата 9:10. Благодарение на добрата ни блокада, нашите си върнаха аванса от три точки - 14:11. Две поредни атаки на Цецо Соколов увеличиха преднината - 18:13. Последва спад в играта ни и Силвано Пранди взе таймаут при 18:16. Това и добрата игра на Тодор Скримов помогнаха авансът ни да се запази, но за кратко. Дълго разиграване направи резултата 21:22 в полза на България. Хубав сервис на Алекс Грозданов успокои нещата - 24:21. Атака на Скримов затвори първия гейм - 25:22.

Вторият гейм започна по най-добрия начин - аванс от 3:0 след атака на Алекс Грозданов. Разликата се запази и негов ас плюс двоен удар на черногорците набъбна резултата до 7:2. След това дойдоха два поредни аса на Соколов - 10:3. Брутална единична блокада на Грозданов направи резултата 14:5. Сервиси на Чачич и добра атака на Минич намалиха разликата - 9:15. При 17:11 Пранди поиска прекъсване, но това не свърши работа, защото Черна гора намали още изоставането си с добра игра на блокада - 13:18. Нашите се разконцентрираха и успешна атака на Минич направи резултата 16:20. Увереността в нашето поле се възстанови и хубава блокада на Атанасов доведе до 23:16. Геймът завърши с още една точка от блокада - 25:17.

Супер блокада на Атанасов даде началото на третия гейм. Разликата отново бързо се получи - 4:1 след блокада в центъра на Алекс Грозданов. Негова грешка на подсигуряване обаче намали разликата до 5:4. Атака на Минич и сервис на Чачич донесоха първото повеждане на резултата за Черна гора в мача. Вукашинович направи резултата 9:7. Нашите обаче се съвзеха и обърнаха резултата с четири поредни точки - успешна атака на Соколов за 11:9. Черногорците играха без напрежение и бомбена атака на Чачич донесе преднина от 14:12 за него и съотборниците му. Геймът продължи да върви точка за точка, а атака на Соколов направи резултата 17:16 за нас. За жалост обаче резултатът бе обърнат, а грешките на нашите зачестиха - 18:20. Красив момент се получи, когато Милич вкара топката с крак в полето, но нашите изравниха до 20:20. Атака през центъра на Скримов донесе нищожен аванс - 23:22. За жалост блокада срещу Соколов донесе геймбол за черногорците, но той бе спасен. Ас на Цецо даде първият гейм бол и за България - 26:25. Атака на Скримов затвори мача.