Изминалото Световно първенство по волейбол при мъжете определено не ни донесе кой знае колко поводи за гордост, след като България претърпя загуби с по 0:3 от фаворитите Полша и САЩ, а след това падна и волейболното джудже Мексико.

Слабото представяне доведе и до раздяла с националния селекционер Николай Желязков, а за сега знаците в женския ни отбор са малко по-добри.

Момичетата на италианския треньор Лоренцо Мичели вече отпътуваха за Световното първенство, на което за първи път домакини са Полша и Нидерландия.

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО >>>

Нашият тим е в група с олимпийския шампион САЩ, настоящия световен първенец Сърбия, Германия, Канада и Казахстан. Първият ни мач е с германките в неделя, 25 септември от 20 часа и ще се излъчва пряко по MAX Sport 1. По тези телевизии ще върви и цялото първенство.

Снимка: volleyballworld.com

А то започва в петък с мачове на домакините, като Нидерландия излиза срещу Кения, а Полша срещу Хърватия.

Регламентът е следният: 24 отбора са разделени в четири групи по шест. Първите четири от всяка група се класират за втората групова фаза, като в нея се гледат и резултатите от първата. Най-добрите четири от всяка от новооформилите се две групи се класират за четвъртфиналите. Там вече се играят директни елиминации.

Ако приемем, че САЩ и Сърбия категорично са по-добри отбори от българския, то момичетата на Мичели имат реален шанс да заемат трето или четвърто място в групата си и да продължат напред.

Ето и програмата на волейболистките ни за груповата фаза:

неделя, 25 септември (20 ч): България - Германия

понеделник, 26 септември (17 ч): България - Сърбия

четвъртък, 29 септември (20 ч): България - САЩ

петък, 30 септември (17 ч): България - Канада

събота, 1 октомври (17 ч): България - Казахстан

Съставът ни: Борислава Съйкова, Гергана Димитрова, Елена Бечева, Елица Атанасийевич, Лора Китипова, Мария Йорданова, Мария Кривошийска, Мила Пашкулева, Мира Тодорова, Мирослава Паскова, Нася Димитрова, Петя Баракова, Радостина Маринова, Силвана Чаушева

За съжаление извън групата е основното ни либеро Жана Тодорова, която има контузия.