"Григор беше на дъното. Беше загубил шест от последните седем мача. Някогашен номер 8 в ранглистата, той се бе сринал до №40. Най-ниското му класиране от три години.

Днес, 13 месеца по-късно, Димитров е на съвсем различно ниво. Българинът е №11 тази седмица, след като за малко се бе върнал и в топ 10. Пристигна в Синсинати за турнира "Western & Southern Open" твърдо решен да не спира с изкачването си.

"В чудесна позиция съм - казва Григор. - Научих много от онзи срив, а в същото време опитвам той да остане само някакъв спомен. Не искам да го забравям, защото такива неща ме притискат да играя все по-добре, да бъда все по-силен."

26-годишният Григор има един от най-добрите си сезони. Подготвителният период с треньора Дани Валверду е бил ползотворен, а 2017 г. започна във форма, достойна за топ 5.

Димитров победи трима играчи от челната десетка - Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори по пътя към титлата в Бризбън. Последва полуфинал на Australian open, където Надал спря пътя му. Домакинската победа в София през февруари означаваше, че серията за годината е удължена на 14 победи и 1 загуба.

"Работихме много в подготовката преди сезона - разкрива българинът. - Имах отличен подход, настроение, позитивно гледах на предстоящата година. Излизах да играя и нищо друго нямаше значение. Бе на заден план."

На червено Григор изпита проблеми, но на трева стигна полуфинал в Куинс и до четвъртия кръг на "Уимбълдън", където бе спрян от шампиона Федерер. На твърдите кортове, които сега са актуалната част от сезона, Димитров е спечелил 76% от мачовете си. На трева този процент е 67, а на клей - 44.

"Винаги съм харесвал тази настилка - усмихва се звездата преди старта на турнира в Синсинати на твърд корт. - Имам и добри резултати на нея. Но тук ще срещна много трудни съперници във всеки кръг, просто трябва да давам сто процента от себе си всеки ден, във всеки мач."

Това ще е шесто участие за Григор в Синсинати, а преди година игра полуфинал тук, загубен от Марин Чилич."

Материалът в сайта на ATP е придружен от две видеа, показващи ежедневието на тренировките на Григор, озаглавени "На предела на възможностите" (долу).