Националният отбор по баскетбол на Босна и Херцеговина може да пропусне Европейското първенство заради абсурдна причина.

По-малко от месец преди началото на шампионата се оказа, че босненската федерация е пред фалит и няма средства, за да подсигури участието си.

Признанието направиха хората от управата на местния баскетбол, които се оплакаха, че повечето им опити за намиране на спонсори са неуспешни.

Европейското първенство ще се проведе в четири страни - Италия, Германия, Грузия и Чехия, като босненците попаднаха в група "В", която се провежда в немските градове Берлин и Кьолн.

На пръв поглед изглежда абсурдно, че една национална федерация на европейска страна не може да си осигури пътуването и едноседмичния престой в Германия.

От федерацията съобщиха, че с помощта на няколко спонсора част от подготвителния лагер е подсигурен, но отборът едва ли ще успее да отиде до Естония, където по план трябваше да участва в приятелски турнир.

Дори правителството и местната власт в Сараево са отказали да помогнат на баскетболните национали, а федерацията нападна политиката на спортното министерство, което предвижда допълнително финансиране за индивидуалните спортове, но не и за отборните.

Изобщо ситуацията е абсурдна, а отказът от участие на Европейското първенство може и да се отрази на участието на тима във финалния етап на световните квалификации.

Босна се класира за него именно след победа над България, дошла с тройка на Джанан Муса в последната секунда на мача в Сараево.