Един от най-големите баскетболни треньори на Европа за новия век - Дейвид Блат, обяви смразяваща новина за здравето си с открито писмо от сайта на клубния си отбор.

Американският наставник е начело на Олимпиакос в Гърция, където играе звездата на България - Александър Везенков. Той е европейски шампион с Макаби (Тел Авив) при клубовете и с Русия като национален селекционер, а преди 4 години изведе Кливлънд до финалите в НБА, но ги загуби.

"Понякога животът хвърля по теб неща, за които нямаш нито обяснение, нито пък намираш причината да се случват - пише в обръщението Блат. - Преди няколко месеца аз бях диагностициран с намираща се в начален стадий форма на множествена склероза.

Това е заболяване, което има различни проявления при различните хора, но основно нарушава нормалния ритъм и начин на живот, понякога спирайки те да правиш дори най-естествените неща.

Когато научих, първата ми реакция бе, че ще направя така, че да не позволя на заболяването да промени живота ми и важните неща в него - включително професията ми. Исках да приложа моята тристепенна философия, която ползвам в методиката си на треньор:

- какъв е проблемът

- защо се е случило

- как го решаваме

Проблемът обаче е, че в моя случай заболяването се изразява в слабост в крайниците, умора и други симптоми, които нарушават баланса ми и отслабват мускулите. Какво ще предприема ли?

Ще продължа да правя това, което правя. Може да нямам същата енергия в заниманията, но познанията ми остават същите. Аз съм треньор и моята задача е да уча и да вдъхновявам хората. Ще продължа да изисквам също толкова от себе си, колкото и от играчите."

Блат завършва с цитат от Джон Уудън, в който казва, че няма да се предаде по никакъв начин.

Той остава треньор на Олимпиакос поне до края на договора си - до 2020 г.