Точно преди година една от най-големите сензации в историята на бокса бе факт.

Непобеденият до този момент шампион в тежка категория - Антъни Джошуа, бе победен от неизвестния Анди Руис, който предизвикваше иронични усмивки заради външния си вид.

Доста по-дребният и закръглен от Джошуа боксьор обаче сътвори изненадата, побеждавайки го насред Ню Йорк. Шокът от изхода на мача бе труден за осъзнаване не само от феновете, но и от самия Джошуа и екипът му.

Ей Джей, който все пак успя да си върне поясите и вече се готви за мача срещу Кубрат Пулев призна, че е преодолял тежкия период с часове шах и изолация от външния свят.

"Имах достатъчно време да мисля след онази загуба. Тогава обаче разбрах кои са близките ми хора.

Никой от обкръжението ми не отиде на предварително планираното парти в Манхатън. Там ги чакаха момичета и приятни моменти, но те останаха с мен в тихата хотелска стая.

Стояха до мен и просто си мълчаха. Тогава осъзнах, че тези момчета са истински и съм богат, че ги имам до мен.

Това са момчетата, които обикаляха с мен в Бирмингам, Нюкасъл, Ливърпул и Глазгоу. По онова време в началото на кариерата ми те трябваше да плащат сами самолета си, търсеха евтини мотели. Сега е различно, бяхаме в огромен апартамент с достатъчно място за всички ни.

Те не се промениха, обичаха ме, когато биех всичко наред. След загубата осъзнах, че са тук заради мен, не заради успехите.

Да бъда боксьор ме научи как да се справям с успехите и пораженията. В дните след мача се отдадох на почивка, безброй часове игра на шах и време с близките ми хора.

Получавах хиляди съобщения, но триех всичко, бяха се изолирал от външния свят, просто гледах "Сентръл Парк" през прозореца", сподели Джошуа пред "SkySports".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Към онази ужасна вечер преди година се върна и мениджърът му Еди Хърн, който разказа:

"Тръгнах си от пресконференцията в 4 сутринта. Исках просто да ходя, да си прочистя главата. Хотелът ми бе на 6-7 киометра от залата, но аз тръгнах пеша.

Подминавах подпийнали британски фенове, а те само ме питаха: "Еди, какво стана"?

Два часа по-късно бях в хотела, а семейството ми се връщаше към Лондон с ранен полет. Реших да ги изпратя, така че изобщо не съм спал след мача.

Беше ужасен момент. Дните след мача трудно ставах от леглото, психически бях съсипан. Видях се с Ей Джей, уверих го, че ще има реванш, но самият аз бях отчаян от случилото се.

Нямаше място за оправдания. Именно заради това просто признахме поражението си и след няколко трудни седмици, погледнахме напред в бъдещето.

Гледайки назад, съм убеден, че Джошуа не бе на 100% готов. Причините са много, но ние си взехме поуките", разказа Хърн.

Снимка: Getty images/Gulliver photos