Ако на 7 декември звездата в тежка категория Антъни Джошуа съумее да си върне световните титли в реванша срещу Анди Руис-младши, той почти сигурно ще избере да оваканти пояса на IBF, за да избегне задължителната му защита срещу Кубрат Пулев, пише Gong.bg.

Това разкрива промоутърът на британския боксьор Еди Хърн. Преди 6 месеца неговият най-котиран боксьор Джошуа (22 победи, 21 нокаута, 1 загуба) за първи не просто загуби, но бе и нокаутиран от 30-годишния американец Руис (33 победи, 22 нокаута, 1 загуба), който сега притежава титлите във версиите IBO, WBA Super, IBF и WBO. Двамата ще проведат ответен сблъсък в Саудитска Арабия.

Победителят от този мач ще бъде поставен в позицията да избира между две задължителни защити - на IBF, където задължителен претендент е Кубрат Пулев, и на WBO срещу абсолютния шампион в полутежка категория Александър Усик (17 победи, 13 нокаута, 0 загуби). Тъй като и двете бяха отлагани доста време, то едната от двете титли ще трябва да се оваканти.

"Усик ще трябва да се бие с победителя от Джошуа-Руис, той е задължен да го стори. Не вярвам той да проведе още един мач тази година. Тези момчета не се боксират през два месеца. Мисля си, че Усик ще лети до Саудитска Арабия и ще гледа този мач", заяви Хърн.

"Според мен Усик най-вероятно ще се бие за вакантна световна титла, защото ако Джошуа или Руис не се бият с него, това ще се случи."

"Всичко е възможно. Джошуа не би искал да овакантява каквито и да било пояси. Ако питате мен обаче, тъй като се грижа за него, ако той победи Анди Руис - всичко се свежда до многото въпроси без отговор относно Усик в тежка категория. Всички в бокса знаят колко добър е той", допълни Хърн.

Усик направи успешен дебют при тежките след комфортна победа над американеца Чаз Уидърспуун. В същото време Кубрат Пулев ще трябва да се бие срещу Райдел Брукър на 9 ноември, за да остане задължителен претендент на IBF. От комерсиална гледна точка двубой между Джошуа - стига да вземе победа в реванша срещу Руис - и Усик ще донесе много повече приходи в сравнение с такъв срещу Кобрата.