Единственият ни боксьор в мъжката програма в Токио - Даниел Асенов, започна по категоричен начин своето участие.

Българинът победи с категоричното 5:0 румънеца Козмин Гирлеану в най-леката категория при мъжете, тази до 52 килограма.

През целия мач Асенов бе доста по-добрият боксьор на ринга, което обяснява и категоричното и напълно логично решение на петимата съдии. Родният представител, който е двукратен шампион на Европа, бе много по-агресивен и нанесе доста повече удари.

Типично за подобно лека категория, ударите между двамата боксьори бяха изключително много и темпото бе високо, но Асенов бе много по-зрял на ринга.

Българинът отлично водеше мача от центъра на ринга и усещаше точните моменти, когато да притисне румънския си опонент, а в крайна сметка това му донесе и успеха. Друг ключов компонент бе, че Асенов изглежда и доста по-свеж физически, особено в заключителната минута.

Така Даниел Асенов се класира за осминафиналите, където ще играе срещу Габриел Ескобар от Испания. Любопитно, че именно Ескобар победи Асенов във финала на Европейските олимпийски игри преди две години.

"Със сигурност ме затрудни, защото точно този спорт е много труден и няма слаба страна. Очаквах да бъде оспорван мач, първи двубой е, има напрежение. Мисля, че показах добра игра и долу-горе превъзходство, за да отсъдят победата за мен. Физически съм много добре, дано да е така до финала на Олимпиадата и да няма контузии.

Знаете, че това е много енергичен пост и има много травми, дано да няма такива неща. Аз съм казал, че съм готов за олимпийско злато. Аз съм един от най-добрите в Европа, а моите колежки (Стойка Кръстева и Станимира Петрова) - в света. Напълно е възможно да взема титлата, аз съм дошъл с целта да радвам България и да ме видят на първото място на стълбичката.

Аз познавам всичките си опоненти, играл съм с повечето, разглеждал съм ги детайлно. Знам им слабите и силните страни, просто очаквам да не бъде лесно, но ако съм здрав, ще побеждавам", заяви Даниел Асенов минути след мача.

Снимка: Getty images