Вестник "Вашингтон Таймс" разпространи сензационната новина навръх 50-годишнината от срещата между Али (тогава все още Касиус Клей) и Сони Листън, състояла се на 25 февруари 1964 година в Маями. В материала пише, нови документи са показали, че ФБР дълго време е разследвало мача по подозрения, че е уреден.

Боят между Листън и младокът Клей, който по-късно става световноизвестен под името Мохамед Али, се играе на 25-ти февруари 1964-а в Маями. Преди срещата 22-годишният боксьор е смятан абсолютен аутсайдер, а коефициентът за негов успех е 8! Боят приключва в 7-ия рунд, а бъдещата суперзвезда Али подскача като обезумял на ринга и крещи: "Шампион съм!". Победата дава начало на блестящата му кариера. Незабравимият мач бе сложен на четвърто място в класацията на "Спортс Илюстрейтид" за най-великите спортни моменти на ХХ век.

Според документите, разкрити от "Вашингтон Таймс" съществуват сериозни подозрения, че изходът на боя е бил уреден от банда в Лас Вегас и от самия Листън. Данните са толкова сериозни, че са адресирани директно до тогавашния директор на ФБР Едгар Хувър. Заподозрян е Аш Ресник, комарджия от Лас Вегас с връзки с местните банди.

Ключовото ново доказателство е разпит от 24-ти май 1966-а. Тогава ФБР призовава Барнет Магидс, комарджия от Хюстън, който преразказва на агентите диалога си с Ресник преди мача Клей - Листън. Магидс твърди, че Ресник на няколко пъти го предупреждава да не залага за победа на Листън. Също така става ясно, че Ресник и Листън печелят над 1 млн. долара от загубата на шампиона.

Не съществуват доказателства, че Али участва в схемата или че е знаел за манипулацията.

В началото на мача Али изпитва затруднения, но се съвзема и печели убедително. Резултатът е шокиращ и Бюрото за разследване започва да рови. Листън твърди, че е изпитвал болки в рамото, а лекарят на двубоя установява разкъсване на сухожилие в лявата му плешка. По-късно медицинското заключение е, че Листън е започнал боя със здравословния си проблем.

Подкомитет на Сената се събира на заседание 3 месеца по-късно, но не намира достатъчно доказателства за уговорка. Година по-късно Али отново среща Листън, като този път го нокаутира още в първия рунд.

Листън умира през 1970 година от свръхдоза хероин, информира ТопСпорт.