Компанията получава възможността да използва всички медийни платформи на територията на Щатите, включително ефирна телевизия, абонаментни и кабелни мрежи, интернет и мобилни устрайства, предаде БТА.

Срещу това МОК получава 7.65 млрд щатски долара, плюс бонус от $ 100 млн., които да бъдат целево използвани за промотиране на олимпизма и олимпийските ценности в периода 2015 – 2020 г.

Сделката е най-мащабната и дългосрочна в историята на олимпийското движение, като приоритетно сумата ще бъде използвана за подпомагане на международните спортни федерации и организационните комитети на всяка една олимпиада.

"Договорът е прекрасна новина за цялото олимпийско движение, тъй като осигурява дългосрочна финансова стабилност. – заяви Томас Бах, който водеше преговорите от страна на МОК.

– NBC е наш партньор от десетилетия и съм сигурен, че ще продължим да работим заедно и след 2032 г.

Опитът на NBC, както и тяхната отдаденост на олимпийските ценности са гаранция за едно първокласно отразяване на игрите, достигащо да максимална аудитория американци за години напред.

"Олимпиадите са най-значимото социално, културно и спортно събитие в историята на човечеството, ето защо за нашата компания е чест и привилегия да го представяме на американските зрители. - обяви Брайн Робъртс, изпълнителен директор на NBCUniversal.

– Никое събитие не обединява така американските фамилии и никоя медия няма опита и възможността да отразява така игрите, както това прави нашата компания. Горди сме, че NBC ще има възможност да вкара във всеки американски дом още 9 поредни олимпиади."

Още през 2011 г. NBC закупи тв правата за игрите в Рио 2016, Пьончан 2018 и Токио 2020, освен това си осигури и правото да предава всички издания на младежките олимпийски игри до 2032 г.

За първи път компанията бе партньор на МОК още преди половин век - на Игрите през 1964 г. в Токио, а с изпълненито на новия контракт броят на олимпиадите, които тя отразява ще набъбне на 23. Тези цифри са показателни за доверието, което имат в партньорството си МОК и NBC.