Американската антидопингова агенция (USADA), ще изпробва иновативен метод за вземане на проби по време на пандемия.

В доста страни по света допинг тестовете бяха спрени заради мерките срещу разпространението на заразата, а и при липсата на пълноценни тренировки и състезания, доста антидопингови агенции решиха да не предприемат никакви мерки.

Естествено, това породи съмнения, че много атлети могат да използват дългата пауза за цял цикъл на допинг програма, а в САЩ решиха да предодвратят това, макар и по доста спорен начин.

Допинг ченгетата в САЩ ще провеждат виртуални тестове чрез видео конферентни връзки със състезателите.

Как всъщност ще става тестването?

Всеки от състезателите, ще получи комплект с всичко нужно за един допинг тест. Когато получи позвъняване от USADA, атлетът ще трябва да направи теста в рамките на час.

Той влиза с камера в тоалетната си и показва помещението на допинг ченгетата. След което оставя камерата пред вратата на стаята, за да даде урина за пробата. Обикновено това става пред погледа на човек от агенцията, но от съображение за сигурност, атлетите няма да бъдат принуждавани да го правят пред камерата.

Чрез специален термометър, всеки атлет ще докаже, че урината е взета на момента, а не преди дни.

На специалното шишенце, което може да бъде отворено само в лаборатория, се лепва и стикер с уникален баркод, след което се изпраща обратно за изследване.

Кръвните проби пък ще стават пред камерата, докато отсреща членовете на антидопинговата агенция наблюдават.

От USADA признават, че методът няма как да е на 100% сигурен, но пък е добър начин да се изследват атлетите в този период на социална изолация.

Предвид неяснотата колко време ще продължи пандемията, оставянето на някои атлети за периоди от 4 до 6 месеца без допинг тест, може да предизвика доста съмнения.

Първите доброволци в кампанията ще бъдат някои от олимпийските шампиони на САЩ.

Това са плувкинята Кати Ледецки, и спринтьорката Алисън Филикс. Доброволно ще се тестван сами и лекоатлетите Ема Кобърн и Ноа Лайлс.