Спортистите от Русия и Беларус няма да имат право да участват в международни състезания, организирани от Световната ски федерация (FIS).

Международният олимпийски комитет препоръча през март да бъде позволено на руснаците и беларусите да участват в състезания под неутрален флаг, при положение, че спортистите не подкрепят войната в Украйна.

Някои спортове се вслушаха в препоръката, но в ските милост няма да има.

"Актуалната политика на FIS, която не позволява участието на спортисти от Русия и Беларус в състезанията, ще остане в сила до следващо нареждане", заявиха на съвета на федерацията.

"Доволни сме, че FIS запази позицията си и не иска Русия и Беларус да участват в международни състезания", коментира президентът на норвежката ски федерация Тове Мое Дирхауг.

Все още остава отворен обаче големият въпрос в света на спорта - дали Русия и Беларус ще участват на Олимпийските игри в Париж догодина.

Президентът на МОК Томас Бах продължава да държи на това, че спортистите ще имат квоти и ще се състезават под неутрален флаг, но най-мощните олимпийски федерации категорично са против подобен компромис и заплашиха с бойкот.