Родният щангист Божидар Андреев остана на пето място в категория до 73 килогарма на Олимпиадата, което бе прието като раззочарование.

Олимпийският шампион за младежи и друкратен първенец на Европа отиде в Токио за медал, но за съжаление се провали в последния опит, с който щеше да си осигури поне третото място.

Той не скри разочарованието си след състезанието, като също така призна, че в последните седмици е бил с травма в рамото, но е нямал избор, освен да вдига тежестите с болки.

Андреев не иска това да прозвучи като оправдание, но също така разкри, че е имало и лична трагедия, която е попречила на концентрацията му. Става въпрос за смъртта на дъщерята на личния му треньор Пламен Братойчев, който преди десетина дни почина от раково заболяване.

"Нещата не се объркаха на опитите, просто имам напрежение в рамото и доста ме боли. Този проблем ми е от три-четири седмици и болките продължават. Появи се на тренировка. Нямах възможност да му отделя време, защото нямах време до състезанието. Реших да вдигам с болки, няма как, това положението.

Тренирах, но не чак толкова, защото с тези болки няма как. Не знам колко сериозен е проблемът. Като се прибера ще отделя време да го погледнат. Дори с болки вдигах 190 на тренировка, но днес днес не ми беше ден.

Бях близо до медалите. Трябваше да изтласкам 190 кг, за да стана трети, но за съжаление не успях. Затова съм много ядосан и нервен, за пореден път се провалих на състезание. Надявам се занапред да не е така. След три години пак има олимпиада и дано да направим нещо.

Имах лични проблеми преди да замина за Токио. Това може би ми повлия. Последната седмица ми беше много трудно, не можех да спра да мисля за случилото се. Това ми попречи да изпълня едно обещание, което дадох. Искам да се извиня на треньора си, че не успях да изпълня обещанието си. Съжалявам тренер, следващия път ще се постарая повече", каза Андреев пред камерата на БНТ.