Двукратният олимпийски шампион Йохан Блейк изригна срещу шефовете на леката атлетика и обвини директно президента на Международната асоциация (IAAF) лорд Себастиан Коу, че "убива спорта".

Причината е решението, взето под влиянието на Коу, от следващия сезон в Диамантената лига - най-комерсиалното състезание в атлетиката, да бъдат намалени дисциплините.

Традиционни прояви като бягането на 200 м, 3000 м стийпълчейз, хвърлянето на диск и тройния скок, са премахнати от програмата.

Дисциплините остават само 12, а причините за промените са прозаични - изисквания на телевизиите, които плащат за излъчването на състезанията, те да са кратки, интензивни и да се побират в 90-минутно предаване. Досегашният формат им се струвал твърде протяжен, направо негледаем като продължителност (3-4 часа във вечерните пояси).

"Това е невероятно, просто убиват спорта ни - изригна Блейк. - Това са целите кариери на някои спортисти. Те изкарват парите си от Диамантената лига, а сега ги оставяме без работа. Не е честно и не е логично. Не мога да повярвам какво правят тези хора. Знаем и кой седи зад това - човекът на върха. Това е глупав ход, който ще има обратен от търсения ефект за атлетиката."

Лорд Коу обясни, че иска "по-атрактивни стартове", които да събират по-голяма аудитория.

Разбира се, говорим за пари. Всичко останало са просто оправдания за решение, взето изцяло по финансови причини.