Гари Каспаров не е спирал да води битката си срещу "режима на Владимир Путин", твърди големият шампион в шахмата.

На представянето на своя сайт Kasparovchess.com Гари говори пред английския "Гардиън" не само за политика, но и за любимия си спорт.

"Моята битка срещу режима в Русия не е спирала - казва Каспаров. - Никога не съм снишавал гласа си по темата, няма и да го направя. Това е имперски режим, но Путин е нещо много по-опасно, той е заплаха за целия свободен свят.

Забелязвам апатия в западните общества по тази тема и това е притеснително.

Не съм се прибирал в Русия от 8 години и нямам намерение да го правя. Защо? Борис Немцов се върна... Алексей Навални се върна. Аз не искам да се превръщам в мъченик. Искам да мога да направя и променя нещо, а това може да се случи, ако не съм там, а в чужбина. Не съм сигурен дали сега нещата не са по-лошо дори от времето на Съветския съюз за хората в Русия..."

А какво става с шахмата, неговата истинска голяма любов.

Световният шампион, считан от мнозина за мозък номер едно в играта, следи отблизо процесите.

"Най-големите шахматни сайтове процъфтяват, само Chess.com има над 30 милиона регистрирани членове - казва Каспаров. - Нашият спорт никога не е бил по-популярен по света и не е имал такъв ренесанс. Голяма заслуга за това има и сериалът "Дамски гамбит", който просто изстреля шахмата в друга орбита. Но не е само това."

Един друг руснак - Ян Непомнящий, ще се изправи срешу Магнус Карлсен за световната титла през ноември. Гари има мнение и по тази тема:

"Магнус държи титлата вече доста години и не виждам как това ще се промени. Той е голяма личност, сам развива и онлайн шахмата със своя сайт, въпреки че моят ще бъде по-добър. Аз знам как да промотирам играта най-добре. За мен шахматът продължава да е като кислород, не мога без него от сутрин до вечер.

Колкото до титлата, Карлсен остава все така страстно отдаден на шахмата и работи здраво. Няма никакъв спад в неговото отношение и мотивация. Той е с амбицията на Боби Фишер, с умението да използва всяка брънка от мозъка си и от ресурсите. Винаги намира още и още в резерв, като Анатолий Карпов. Това е смъртоносна комбинация от качества.

Сега той е на 30 години, започна да прави грешки в някои мачове, но генерално остава изключително фокусиран."

А кой е най-великият в историята - вечният въпрос и не само за този спорт.

Самият Каспаров винаги е в тази дискусия, а в шахматните среди продължава да бъде наричан Шефа, дори от хората, които не го обичат и не са приятели с него.

"О, това винаги е субективно и абстрактно - отвърща Каспаров. - Можем да седим тук и да говорим до сутринта дали Пеле, Марадона или Меси е най-добър във футбола. Вашето мнение и моето няма да съвпаднат.

Магнус е феноменален, в това няма съмнение. Нека спрем с тези сравнения. Най-много ми допада това, че той съчетава класическия шамхатен гений с модерно мислене, а в своето време превърна шахмата в световна игра, в голяма работа.

Кой ще е след него ли? Алиреза Фиружа е само на 17 години, но вече прави изключително впечатление."