В сърцето на Доломитите, в предпоследния "Кралски етап" на Джиро Д'Италия, до голяма степен се реши жестоката битка за крайната победа.

Джай Хиндли от Австралия с невероятно катерене на финалното изкачване Пасо Федая и с отлична отборна стратегия на "Бора Хансгрое", успя да заеме първата позиция.

Той ще облече "розовата фланелка" в утрешния последен етап, който е 17-километрова битка с часовника, която се очертава като почетна победна обиколка за австралиеца.

Хиндли пречупи облеченият с "розовата фланелка" Ричард Карапас в последните малко над два километра, като освен да оглави класирането, австралиецът успя да сложи разлика от 1:25 минути на еквадорския си опонент.

Разлика, която е трудно да повярваме, че утре ще може да бъде заличена в краткия индивидуален старт.

Очакванията бяха, че на над 2000 метра надморска височина еквадорецът Карапас ще е по-силният състезател, но нямаше нищо подобно.

Джай Хиндли просто бе по-свежият колоездач, той получи и помощ от съотборника си Ленард Кьомна с извеждане точно преди последната атака, а в нея австралиецът пречупи Карапас, който не успя да го последва в последните километри.

Снимка: АР/БТА

Иначе самият етап, който е най-тежкия от началото на Джирото, победител стана младата италианска надежда Алесандро Кови от отбора на "ОАЕ", който зарадва събралата се публика.

Страната домакин завоюва четвъртата си етапна победа от началото на Джирото.

А в утрешния последен етап Джай Хиндли ще трябва просто да затвърди победата си в 105-ото издание на колоездачната обиколка на Италия.

Снимка: АР/БТА