България ще има трима полуфиналисти в първия ден на Европейското първенство по плуване в Рим.

След националния рекод на Йосиф Миладинов, напред продължи и Габриела Георгиева, която попадна сред най-добрите 16 на континента в дисциплината 200 метра гръб.

Тя завърши на пето място в най-силната трета серия от квалификациите, а с времето си от 2:12.95 минути, Георгиева даде общо 10-о време.

Най-бърза в сериите бе представителката на домакините Маргарита Панциера, която спечели сериите с време от 2:09.27 минути.

Полуфиналите на 200 метра гръб са тази вечер от 19:25 часа българско време, като за финла ще се класират състезателките с осемте най-добри времена.

"Очаквах да плувам по-бързо и не съм много доволна, но се надявам да си поправя грешките следобед и да дам още по-добро време в полуфиналите", каза Габриела Георгиева пред БНТ.

 

По-рано днес място на полуфинал намери и Йосиф Миладинов, който постави национален рекорд и спечели своята серия на 50 метра бътерфлай.

Третият полуфиналист на България е Любомир Епитропов, котйо даде 17-о време на 100 метра бруст.

Той обаче намери място в следващата фаза заради правилото, че само двама представители на една страна могат да продължат, а четирима италианци попаднаха в топ 16.

Така Епитропов с доза късмет също ще бъде част от вечерната сесия.