Ситуацията в Токио два месеца преди началото на Олимпиадата е далеч от обнадеждаваща. Именно поради това от местната организация на практикуващите лекари, в която членуват над 6000 души, призоваха за отмяна на събитието.

В страната, и по-конкрено в столицата, отново има сериозен бум на заразени с COVID-19. От въпросната организация обявиха, че са на ръба на възможностите си, като работят на почти максимален капацитет.

“Съвсем сериозно молим властите да убедят Международния олимпийски комитет, че провеждането на Олимпиада ще бъде трудно и трябва да се вземе решение, с което Игрите да бъдат отменени”, гласи отворено писмо на лекарската асоциация, адресирано до премиера Йошихиде Суга.

Броят на заразените расте, но същевременно с това има дефицит на лекари и медицински персонал, както и на свободни легла в някои от болниците в Токио. Извънредното положение в столицата, както и в няколко други префектури, бе удължено до 31 май.

“Медицинските институции, които се борят с COVID-19, в момента са с пълни ръце”, добавят още лекарите, а в писмото се добавя, че с настъпването на летние месеци, в страната се очакват и голям брой топлинни удари, а ако “Олимпиадата доведе до покачване на смъртните случай, то Япония ще носи най-голямата отговорност”.

Лекарите са поредните, които се обявяват “за” отмяна на Игрите, след като в няколко социологически проучвания японските граждани също изявяваха такова мнение.

Олимпиадата трябва да започне на 23 юли.