Дисциплината "бягане с препятствия" ще бъде тествана да замени конната езда в модерния петобой след Олимпийските игри в Париж през 2024 година, обявиха от Международната федерация по модерен петобой.

"Два варианта на бягане с препятствия бяха избрани, за да бъдат тествани след повече от 60 предложения за нова дисциплина на мястото на конната езда", обявиха от федерацията в комюнике. "Тестовете ще започван веднага след финала на Световната купа по петобой, която ще е през юни 2022 година в Анкара".

"След пълните тестове ще бъде взето крайно решение от Конгреса на федерацията", се казва още в комюникето.

Тази промяна на петата дисциплина, редом до фехтовката, стрелбата, бягането и плуването, е следствие на скандала от Олимпийските игри в Токио с коня на име Сейнт Бой, който бе ударен от германска състезателка и треньорката му.

Германката Аника Шлой беше начело на състезанието, но имаше невероятни трудности да се справи с ездата си върху коня, който се избира чрез жребий, както го изискват правилата.

За момента мястото на модерния петобой на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година не е сигурно. Както бокса и вдигането на тежести, той не е в листата с 28 олимпийски спорта за събитието в Калифорния.

Но тези спортове могат да бъдат включени в програмата на Лос Анджелис на сесията на Международния олимпийски комитет през 2023 година. Това съобщи през декември президентът на МОК Томас Бах.