Най-успешната българска спортистка на олимпиади Мария Гроздева мисли да прекрати изключителната си кариера, ако не успее да се класира за олимпийските игри в Токио през 2020 г. Новината разкри 46-годишната звезда пред "България Днес".

"Все още чувствам, че съм сред елита, но преди години имаше много повече медали през сезона - сподели състезателката в спортната стрелба. - Усещам как ми натежава. Ако не взема квота за Токио, вероятно съм на път да се откажа. Рано или късно и това трябва да дойде."

Ветеранката спечели олимпийските титли в Сидни и Атина. Завоювала е още три медала от най-големия спортен форум. Гроздева е участвала шест пъти на олимпиади. Тя пропусна последните Игри в Рио, след като не успя да се класира. През този сезон българката отново демонстрира класа. Тя спечели Световната купа в САЩ през май.

"Не успях да направя нищо на световното първенство - признава Гроздева. - Като цяло годината беше добра, но най-важното е през следващия сезон да спечелим квоти. За тях ще се борим на четири турнира от Световната купа, на Европейските олимпийски игри и на двете европейски първенства."

Първият тест ще бъде през февруари в Индия.

"Ще заминем на лагер в чужбина, защото тук заради студа няма как да стреляме навън на 25 м - разказа Гроздева. - Ще отидем в Бахрейн, където от години работи наш приятел."

Мария Гроздева похвали нейния колега Самуил Донков, който спечели бронз от Световна купа в Корея. Освен това тя се изказа ласкаво за Кирил Киров, който спечели младежка олимпийска титла.

"Кирил е уравновесен млад човек. Изглежда зрял, а това помага много в стрелбата. Има прекрасно бъдеще. Работят отлично с неговата треньорка Румяна Апостолова. Когато започвах в стрелбата през 1983-а тя беше в отбора и беше от по-старите състезатели. Може да се каже, че е била и моя треньорка."