Българският талант в плуването Йосиф Миладинов остана на осмо място във финала на 100 метра бътерфлай на Олимпиадата.

18-годишният българин пренаписа историята на родното плуване с достигането си до този финал, но тази сутрин не успя да повтори плуването си от полуфинала, дори и от сериите.

Миладинов записа време от 51.49 секунди, след като вчера постигнатото 51.06 му осигури четвърто време преди финала. Той плува по-бързо дори и в първата серия преди два дни, но днес остана далеч от най-доброто си време.

Въпреки последната позиция в този финал, самото достигане на 18-годишния Миладинов сред осемте най-добри в тази класическа дисциплината е страхотен успех за родния спорт.

Иначе победата отиде при световния рекордьор Кайлъб Дресел от САЩ, който подобри собственото си най-добро постижение. Това е човекът, сочен от всички за големия наследник на Майкъл Фелпс в американското плуване.

Той очаквано водеше голяма битка с европейския шампион Кшищоф Милак от Унгария, която завърши с убедителните за подобен финал 23 стотни в полза на американеца.

Дресел свали собствения си световен рекорд с постигнатите 49.45 секунди, докато Милак остана с резултат от 49.68.

Бронзовият медал отива при Ное Понти от Швейцария, който даде резултат от 50.74. Медалистите Дресел, Милак и Понти бяха единствените, които във вчерашните полуфинали постигнаха по-добро време от Миладинов.

"Не се чувствам много доволен, защото не си подобрих времето.

Беше ми много тежко, очевидно ... не знам. Едва си изкарвах ръцете от водата, може би не съм си починал добре.

Подготвих се психически, всичко беше наред, но може би физически не съм във форма.

Искам само да си почина, че не издържам вече, не мога сега да мисля за бъдещето. Благодаря на всички, които ме подкрепи, съжалявам, че така се получи и не успях да си оправя времето. Но това не ми е последното състезание", сподели Миладинов минути след финала.