Един от големите шампиони в маратона от последното десетилетие - Уилсън Кипсанг, бе наказан за 4 години от Световната атлетическа федерация.

Санкцията идва заради нарушаване на правилниците - именно, четири пропуснати теста за забранени стимуланти в рамките на 12 месец.

38-годишният кениец реално приключва с кариерата, защото едва ли ще може да се завърне през януари 2024-а (наказанието му е със задна дата от 10 януари тази година), когато изтече наказанието.

Тогава ще е на 42 години.

Кипсанг е обяснил последния пропуснат тест през май 2019-а с катастрофа, която го е задържала. И представил снимки като доказателство. Комисията на Световната федерация обаче е разкрила, че те са от съвсем друга дата.

Днес тя заключи, че "има неоспорими доказателства, че атлетът не желае да се яви на тестове и заблуждава контролните органи".

Кипсанг е бронзов олимпийски медалист от Лондон 2012, печелил е четири от петте големи маратона в света - Берлин, Лондон, Ню Йорк и Токио. Очакваше да се е на линия и за игрите в Япония догодина.

Той става четвъртото голямо име в кенийската атлетика с наказание за допинг в последните години след Асбел Кипроп, Рита Джептоо и Жемима Сумгонг.