Голям скандал тресе родната художествена гимнастика с главен герой грацията Теодора Александрова.

Момичето заяви, че причината да прекрати кариерата си е не е контузия, а морално-психологическа.

Александрова игра със счупена костица на Световната купа в София през миналия април. Тя обвини федерацията, че никой не я е потърсил, за да разбере какво е състоянието й.

"Причините не са поради спортно-технически и здравословни, а морално-психически. На Световната купа в София играх със счупен крак, тогава някои хора ми казаха, че симулирам и че си измислям, че ме боли. "След като играх със счупен крак, четири месеца след това ми направиха операция, която беше много сложна. После никой от ансамбъла и ръководството не се интересуваше как е моето физическо и психическо състояние", обясни пред БНТ Теодора Александрова.

Снимка: Иван Григоров

Треньорката на ансамбъла Весела Димитрова и Илияна Раева моментално отговориха на обвиненията и не се съгласиха със становището на Александрова.

"За мен главната причина беше това, че кракът я болеше, не успя да се възстанови. Влязоха други деца да играят. Теди изпитваше болки, лекарите направиха всичко възможно за нея. Наложи се да играе на Световната купа, това беше и нейно решение. Аз първа й се обадих след операцията, момичетата поддържаха връзка с нея. Смея да твърдя, че абсолютно всичко сме направили за момичето, както правим за всеки състезател от отбора", заяви Димитрова.

Пред БЛИЦ Раева бе по-конкретна и остра в становището си за случилото се.

"Разговарях с треньорката Весела Димитрова, за да се запозная какво точно се е случило. Знаете, че Теодора имаше контузия, беше с фрактура на крака и трима доктори я прегледаха, за да бъдем сигурни какво трябва да се направи. Дадоха диагнозата си и се стигна до операция. Направи се, а месеци по-късно - ноември, Елена Бинева, като отиде да прави манипулация, на мястото й влезе Теодора. Тя обаче е казала пред треньорите, че я боли кракът и че иска да се откаже. Случва се декември месец, това знам от треньорката.

От децата (б.р. - съотборничките й) знам, че е постъпила много грозно. След операцията непрекъснато са комуникирали, с треньорите също. Децата са страшно разочаровани от поведението й и изключително учудени...

При последния им разговор Весела Димитрова е казала на Теодора, че когато иска, може да идва в залата. Истината обаче е, че Теодора е била 61 килограма - нещо, което Весела го е спестила и не се казваше. Ние гимнастичка 61 кг нямаме. Аз лично смятам, че е чувствала болка и заради качените килограми, това е мнението ми

И какво сега? Изведнъж се оказва, че никой не й е обръщал внимание!? След всичките неща, които сме направили... федерацията се грижи за всички състезателки. Обвиненията й са несериозни неща! Пожелавам на Теодора бързо да оздравее и вярвам, че няма да си позволи да говори неверни неща. Искрено се надявам", сподели Раева.

През 2016 г. Цветелина Стоянова от ансамбъла пострада много тежко, след като полетя от шестия етаж. Официално така и не става ясна причината за трагедията, но нейни близки тогава твърдяха, че гимнастичката се е опитала да се самоубие, след като е била извадена от състава преди Европейското първенство след конфликт с федерацията.