Индийският борец Сушил Кумар, който е единственият двукратен олимпийски медалист в историята на страната, бе обвинен в убийство. Легендарният спортист е арестуван във връзка със смъртта на юношеския шампион на страната, Сагар Дханкхар, който бе убит по време на меле на 4 май тази година.

37-годишният Кумар е бягал от властите в продължение на три седмици след случката, което допълнително утежнява ситуацията му. Той е бил арестуван на 23 май, а освен обвинения за убийство, ще му бъдат повдигнати и такива за отвличане и конспирация, свързани с мелето на стадион "Чхатрасал" в началото на миналия месец.

Две групи борци са се били, а по думите на защитата на Кумар, когато той е пристигнал на мястото, всичко вече е било приключило и побойниците са се били разбягали.

"Няма свидетели. Хора с власт се опитват да разчистват стари сметки с клиента ми", коментира адвокатът му.

Подобно на много други държави, в Индия също асоциират борците с организираната престъпност. Терминът, който там използват е "пехелван", което освен че е близко до познатото по нашите ширини "пехливан", също така означава "силен мъж". Конкретно на индийска територия борците често са обвинявани за участие в побоища и мрачни сделки.

И до днес Кумар е единственият индиец, печелил световна титла по борба - през 2010 година в Москва. Той има и бронз от Пекин 2008 и сребро от Лондон 2012. Освен това е бил и знаменосец на Церемонията по откриването на Игрите в Лондон.