Французинът Яник Беставен бе обявен за победител в деветото издание на ветроходната регата “Венде Глоб”, макар да не финишира с най-добро време.

48-годишният мореплавател спечели надпреварата, известна като “Състезанието до края на света”, след като получи времева компенсация, защото помогна за спасяването на колегата си Кевин Ескофие. 

Правилата на регатата са прости - околосветско плаване, в което всеки е сам на своята лодка, може да пуска котва, но не и да се завръща на сушата или да получава помощ от друга лодка. Единственото изключение е в случаи, когато един състезател спасява друг, както се случи и сега.

Embed from Getty Images

Беставен се включи в спасяването на сънародника си Кевин Ескофие край нос “Добра надежда” през декември, след като яхтата му първо започва да се пълни с вода, а след това се разцепва на две.

Ескофие успява да подаде сигнал, че потъва и положението е критично. Яхтата Maître CoQ IV с капитан Беставен се включи в операцията, загуби време за състезанието, но акцията бе успешна.

Победителят не е единственият участник в спасителната операция край Южна Африка - включват се още Себастиен Симон (Франция) и Борис Херман (Германия), като това донесе дивиденти и на тях двамата в крайното класиране.

Embed from Getty Images

Тазгодишното издание на регатата, което е девето в историята, започна на 8 ноември миналата година и приключи днес. 

Оригиналното време на Беставен бе 80 дни, 13 часа, 59 минути и 46 секунди, но след компенсацията от 10 часа и 15 минути се превърна в 80 дни, 3 часа, 44 минути и 46 секунди - с близо три часа по-добро от това на Далин (80 дни, 6 часа, 15 минути и 46 секунди).

Изобщо - около света за 80 дни, както гласи великото заглавие на Жюл Верн за приключенията на Филиъс Фог.

“Чувствам се сякаш съм в сън. Беше невероятна регата”, заяви победителят.

Състезанието започва и завършва във френския пристанищен град Ле Сабл д’Олон, като се провежда на всеки четири години.

Състои се от 24 000 морски мили, а рекордът за най-бързото му завършване е поставен от Армел льо Клеак през 2017 година - 74 дни. Считано е за най-трудното физически и психически в спорта за морски приключенци.

Embed from Getty Images

Яхтите на участниците са дълги малко над 18 метра и развиват скорост от около 30 възела (приблизително 56 километра в час). 

Тазгодишното крайно класиране е с най-близки времена на първите трима в цялата история на регатата.

"Първо бях сигурен, че ще победя - каза Беставен. - Около нос Хорн вече се виждах 20-и или 25-ти в класирането, след като се забавих за операцията. А накрая все пак съм първи! Винаги съм знаел, че моята упоритост ще даде резултат!"

 

Човекът с най-доброто време на регатата - Чарли Далин

Снимка: AP/БТА