Олимпийските игри в Токио 2020 са много близо до това да бъдат отложени, въпреки че решението може да се забави.

В неделя МОК си даде 4 седмици, за да огледа ситуацията от всички страни и да обяви окончателно дали Олимпиада ще има през тази година или не. По програма най-голямото спортно събитие е от 24 юли до 9 август в японската столица.

Отлагането на игрите изглежда вече трудно да бъде избягнато, след като Канада обяви официално, че няма да участва и ще спре спортистите си за Токио. Решението е съгласувано с федерациите в отделните спортове и Олимпийския комитет на страната.

Австралия също има позиция - правителството предупреди своите атлети да се готвят за олимпиада през 2021 г., без обаче да каже конкретно, че няма да участва, ако игрите са това лято.

Но ясното мнение на две от най-големите спортни сили на планетата, както и сигналите от Великобритания, САЩ и Германия, може да ускорят решението, което вече изглежда неизбежно.

Игрите няма да бъдат отменени, това категорично вече обяви Томас Бах, председателят на МОК.

Ако има промяна, тя ще е с отлагане за 12 месеца, за същото време догодина, както вече се случи с два големи летни турнира във футбола - Евро 2020 и Копа Америка.

"Това не е като да преместиш един мач - обяви Бах в изявление. - Но и спортът не прави изключение от живота по света. Едни олимпийски игри са свързани с логистика и организация, които изглеждат трудни в настоящата ситуация. Няма начин за отмяна, това би унищожило мечтата на 11 хиляди спортисти и 206 олимпийски комитети."